A banán és a kokain: az érdekes összefüggés a drogkereskedelem és a gyümölcsárak között

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 01. 11:45

A banán kiváló szénhidrátforrás és kitűnő energiaforrás a reggeli edzések előtt. Ráadásul olcsóbbnak tűnik, mint más gyümölcsök, és mintha az infláció sem érintené annyira az árát. De hogyan lehetséges, hogy a több ezer kilométert utazó, az Atlanti-óceánt hajóval átszelő, majd kamionokon fél Európát átszelő banán ára kevésbé érzékeny a pénzromlásra? Az egésznek az a pikantériája, hogy a banán árának alakulásában számos jel utal arra, hogy a drogcsempészetnek is lehet némi szerepe – mutat rá a Telex friss cikkében.

A banán ára az elmúlt 25 évben nominális értelemben gyakorlatilag nem változott Európában, egy kilogramm ára 1 dollár körül mozgott a Világbank statisztikája szerint. Az inflációálló banán különböző biológiai és gazdasági tényezők miatt létezik. A banán a világ egyik legnagyobb lágyszárú növénye, amely viszonylag olcsón és egész évben termeszthető, így nincs szezonalitásból fakadó hatása az árak alakulására.

A KSH adatai szerint a banán kiskereskedelmi ára Magyarországon az 1997-es 200 forintról 2023-ra 770 forintra emelkedett, ami 26 év alatt 285 százalékos áremelkedést jelent. Összehasonlításképpen más gyümölcsök is emelkedtek az árak, például a citrom és narancs 326-333 százalékkal drágultak, míg az alma, görögdinnye és körte 440-563 százalékos áremelkedést mutattak.

Az alacsony árak mögött számos biológiai tényező is áll. A banán széles körben termeszthető és hozzáférhető, így a termelés volumene magasabb. Azonban vannak olyan tényezők is, amelyek a drágulás irányába hatnak. A banánnak magas a vízigénye, és a termelés során sok élőmunka szükséges, különösen a betakarítás időszakában.

Érdekes módon az árakra a kokainkereskedelem is hatással lehet. A banán és a kokain közötti összefüggést a legutóbbi esetek is szemléltetik, ahol Európába érkező konténerekben találtak kokaint. A banán és a kokain mindkettő Latin-Amerikából érkezik, és a kábítószer szállításának módja kiváló lehetőséget kínál a drogkereskedőknek.

Az Egyesült Királyság, Európa legnagyobb banánfogyasztója, a világ 10 legnagyobb banánimportőre között van, és egyben nagy kokainfogyasztó is. A kokain és a banán mindkettő Latin-Amerikából érkezik, és azok a kikötők, ahol a legtöbb banánt érkeztetik Európába, egyben a kokain európai bejutási pontjai is.

A banán és a kokain kapcsolatát erősíti az is, hogy mindkét termék népszerű Európában. A kábítószerrel kapcsolatos fokozott érdeklődés miatt a vámhatóságoknak gyorsan kellene átvizsgálniuk a banánszállítmányokat, ami nyomást gyakorol a rendőri erőforrásokra, és lehetőséget teremt a kokain rejtésére a banánszállítmányokban.

Ez a banán-kokain összefüggés rámutat arra, hogy a drogcsempészet miként hat a mindennapi életünkre és a hétköznapi termékek áraira. A banán és a kokain együttes jelenléte a kikötőkben és a szállítási láncokban az árak stabilizálásában és azok alacsonyan tartásában is szerepet játszhat, még akkor is, ha ez összefügg a drogcsempészet sötét oldalával.

Kapcsolódó cikkeink