Nagyot drágulhat a csokoládé

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 04. 07. 11:33

Egyelőre még nem voltak különösebben ijesztőek a csokinyuszi árak, ám a következő húsvétkor meglehet, hogy sokan már kevesebbet vagy kisebbeket lesznek kénytelenek vásárolni belőlük. Az elmúlt két évben ugyanis másfélszeresére ugrott a kakaó ára. Elemzők, akik ezt még csak a kezdetnek gondolják, több okra vezetik vissza a folyamatot, így a leginkább kézenfekvőre is: nagyobb a kereslet, mint a kínálat.

csoki

A drágulás egyik oka, hogy a fogyasztás egyre inkább átáll a tejcsokiról az étcsokoládéra, és mivel utóbbinak sokkal nagyobb a kakaótartalma, ez önmagában növeli a keresletet. A másik ok, hogy a világon egyre többen élnek jól, főleg Ázsiában a kínai térségben, nő a csokoládéfogyasztás, a folyamatosan emelkedő keresletet pedig nem tudja egyből kielégíteni a kínálat – magyarázta kedden Németh Dávid, a K&H vezető elemzője az M1 Ma délután című műsorában.

A kínálat ráadásul nagyon ingadozó, a termelés érzékeny az időjárásra, befolyásolja a túl sok, vagy túl kevés csapadék, a szélviharok, így nagy mozgásokat tud generálni, egyik hónapról a másikra akár 10-15 százalékot is – tette hozzá. A legnagyobb termelő Afrika, a termelés kétharmadát adja, a maradék egyharmad Dél-Amerikából. A kakaó 80-90 százaléka kisebb gazdaságokból származik, amelyek nagyon ki vannak téve a körülményeknek. Próbálják megtalálni a megfelelő stratégiát az áringadozás kisimítására, mert a hullámzás nagyon befolyásolja a bevételeket, ami veszélyessé teszi az iparágat – mutatott rá.

Németh Dávid úgy vélte, kétféleképpen lehet majd kiküszöbölni, ha nem lesz elég kakaó: csökkenthetik a csokoládék kakaótartalmát, vagy változatlan árért kisebb lesz egy tábla, ami burkolt áremelésnek felel meg.

Az előrejelzések szerint a következő négy-öt évben nem változik majd a tendencia, és túlkeresletes marad a piac. 2020 körül léphetnek be új kapacitások, termőterületek, amivel érdemben meg lehet majd növelni a kínálati oldalt, és az azt követő időszakban állhat meg a kakaó árának emelkedése, sőt, csökkenés is lehet – fejtette ki az elemző. Új szereplőként beléphet a termelésbe Vietnám, bár a telepítés komoly beruházást igényel, mivel négy-öt év kell, mire egy fa elkezd termelni, és csak 2 kiló kakaót lehet leszedni róla termésenként. Magasabb világpiaci ár mellett érdemes csak felvállalni az újabb területek telepítésével járó kockázatot, de ha nem számítanának arra, hogy tartósan magas marad a kereslet, akkor nem lenne értelme ezeket bevonni a termelésbe – húzta alá Németh Dávid. (hirado.hu, M1, Ma délután)

Kapcsolódó cikkeink