Az vagy, amit megetetsz!
A közétkeztető konyhavezetők, a közösségi étkeztetésben dolgozó vezetők és konyhafőnökök szakmai összefogása, egyben a szakmai, jogi, etikai érdekvédelmét ellátó szervezete a Közétkeztetők, Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV). A szövetség elnökét, Zoltai Annát kértük, tájékoztasson minket a szakma aktuális helyzetéről és problémáiról, a KÖZSZÖV tevékenységének prioritásairól.
A cikk a Trade magazin 2023/12-01. lapszámában olvasható.

Zoltai Anna
elnök
KÖZSZÖV
Az elmúlt 2 évben rendre olyan fontos témákkal foglalkoztunk – mondja el Zoltai Anna –, mint a táplálkozás-egészségügy, ellátáspolitika, finanszírozás, a gazdasági környezet; ezek semmit sem veszítettek aktualitásukból, de munkánkban idén előtérbe került a tudásfejlesztés, információátadás és a küzdelem a közétkeztetés társadalmi megbecsültségéért. Haladva az étkezési trendekkel és az étkezéssel szemben támasztott korszerű követelményekkel, a fenntarthatóság évek óta fontos szerepet tölt be a KÖZSZÖV életében.
Évek óta foglalkoztat bennünket, hogy a menzai fogyasztási kedv, illetve a maradékcsökkentés érdekében feltárjunk minden, ezeket akadályozó okot és körülményt. Becsült adatok szerint a menzán megfőzött ételek 27–40%-a hulladékká válik, nem kerül elfogyasztásra. Régóta mondjuk, hogy a menzareformokat mindenki csak a „fazék körül” fogalmazza meg, és mindig mindenki jobban ért a kínálat összeállításához, és az ételkészítéshez, mint maguk a közétkeztetők.
A fogyasztási kedvre számos tényező, többek között az otthonról hozott, általában 2 éves korra kialakuló ízlés és szokás, étkezési kultúra, valamint az éttermi környezet és körülmények is hatással vannak. Negatív hatást vált ki a „kötelező megenned”, „ez az adagod”, „ez van, ezt eszed” jellegű üzeneteket közvetítő jelenlegi ételkiosztási rendszer is. Skandináv példákra építve ezért is támogatjuk a svédasztalos étkezések menzai bevezetését, ami idestova többéves és egyre szélesedő tapasztalati háttér alapján hozza is az elvárt eredményeket. Jócskán vannak, akik a miért nem lehet bevezetni érvek megfogalmazásába fektetnek energiát, de egyre több helyről érkeznek pozitív visszajelzések.
Ennek szellemében már tavasszal tartottunk egy KÖZSZÖV webináriumot a témában, nyáron pedig KÖZSZÖV Akadémiát helyszíni bejárással Dabason, ahol az országban elsőként lépték meg a svédasztalos tálalást. Rengeteg pozitív eredménye mellett (80%-kal csökkent a hulladék és a menzákról máshol kimorzsolódó korosztályban megduplázódott a fogyasztók létszáma) őszintén beszéltünk a bevezetés kezdeti nehézségeiről, a döntést hozó meggyőzéséről, a dolgozók és pedagógusok felkészítéséről is.

Közétkeztetési gyermekverseny a húsmentesség jegyében
A Magyar Természetvédők Országos Szövetségével januárban megkötött stratégiai partnerségünk keretében támogatjuk a húsfogyasztás csökkenése érdekében meghirdetett heti egy húsmentes nap programot, amivel összefüggésben közösen bonyolítottuk az iskolásoknak szervezett többfordulós Séf the World versenyt, és kiadtunk egy tájékoztató füzetet konyhavezetőknek.
2017 óta a Bocuse d’Or Akadémia szervezési rendszeréhez igazított, idén már a 9. közétkeztetési szakácsversenyen a fejlődés, változás nemcsak a versenyzőkön, de a versenyszervezésben is megfigyelhető. A nevezéstől a döntőig lépésenkénti felkészítés, fejlesztés zajlik, amiben nagy szerepe van a szervezők (KÖZSZÖV, Nébih, MNGSZ) és a támogató szakmai szervezetek által a csapatok mellé delegált neves mentoroknak. A versenyek tematizáltak: a téma ezúttal – a fenntarthatóság jegyében – a húsmentesség.
A versenykiírás szerint a 4 fős csapatok 3 fogásos felnőtt ételsort készítenek 4 óra alatt, nettó 850 Ft alapanyagértékben – édesítőszert, ízfokozót, élelmiszer-színezéket az alapanyagok sem tartalmazhatnak.
A kiírásra eredetileg jelentkezett közel 30 csapat közül végül 18 indult, főként a közétkeztetésben is észlelhető munkaerőhiány és a meglévő állomány leterheltsége miatt. Az a csapat, ugyanis, amelyik elindul a versenyen, komoly előkészületekkel és terheléssel szembesül a felkészülés ideje alatt, viszont szakmailag komoly fejlődésen esik át. //
Related news
Organic food in mass catering?
The Hungarian Organic Culture Association has launched a petition for…
Read more >At the forefront of the domestic food industry for more than half a century
The future of the food industry is shaped by young…
Read more >Nébih: A grape disease called golden yellows has also appeared in the Villány region
The grapevine disease known as golden yellows has also appeared…
Read more >Related news
Corporate leaders’ commitment to sustainability at record level
According to the latest data from the K&H Sustainability Index,…
Read more >FAO food price index rose slightly in June due to higher prices of meat, dairy products and vegetable oils
The Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)…
Read more >What can cause the price of a wine to increase tenfold?
There are fewer of them worldwide than the number of…
Read more >