Vénusz: fenntarthatóság a konyhában
A kiegyensúlyozott étrend elengedhetetlen része a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, hiszen a bennük található tápanyagok kulcsfontosságúak egészségünk megőrzéséhez. Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szezonális ételek fogyasztásának fontosságát, különféle mozgalmak hirdetik ennek előnyeit. Egyre inkább kezd beépülni tudatunkba, hogy a helyi termelők termékeit részesítsük előnyben, friss idénygyümölcsöt és szezonális zöldségeket válasszunk.
Ez főleg azért fontos, mert a szezonnak megfelelő étkezéssel étrendünk összhangban lesz az évszakokkal, tehát akkor fogyasztjuk az adott gyümölcsöt vagy zöldséget, amikor annak természetes betakarítási időszaka van. Ezzel kimondottan változatossá tehetjük étrendünket, tavasszal például leginkább zsenge leveles növényeket fogyasszunk, míg ősszel a lassan termő zöldségekből válogassunk, amelyek kimondottan gazdagok vitaminban és ásványi anyagokban. Nyáron vagyunk leginkább elkényeztetve ezen a téren, ilyenkor ugyanis a legtöbb gyümölcshöz és zöldséghez könnyen hozzájuthatunk helyi termelőktől. Ezzel ellentétben télen viszonylag kicsi a választék, ilyenkor a hosszan tárolható termékeket keressük. A gyökérzöldségekkel például fedezhetjük a napi tápanyagbevitelt – a zeller, a cékla, a jégcsapretek, a paszternák, a fekete retek, a sárgarépa és a petrezselyemgyökér mind sokféleképpen elkészíthető. Télen hüvelyeseket – többek között babot és lencsét – is fogyasszunk, a káposzta- és hagymafélék pedig bármelyik évszakban tökéletes választást jelentenek magas C-vitamin tartalmuk miatt.
A szezonalitás mellett az is fontos, hogy az általunk fogyasztott zöldségek és gyümölcsök hogyan jutnak el a tányérunkra. Ugyanis a helyi termelőktől származó áruk nem csak frissebbek, mint a világ másik feléről érkező termékek, de fogyasztásuk egyúttal jóval kisebb ökológiai lábnyommal jár, továbbá vásárlásukkal támogathatjuk a helyi közösséget is.
Amennyiben a helyi termesztésű idényzöldségek és gyümölcsök mellett tesszük le voksunkat, nem csak az egészségünknek, de a környezetünknek is sokat kedvezünk. A Vénusz márka elkötelezett a fenntarthatóság mellett, a mindennapokban a Vénusz napraforgó-étolajok gondos előállításával, valamint az alapanyagok, eljárások és erőforrások környezettudatos alkalmazásával tesznek azért, hogy minél inkább fenntarthatóbb környezetben éljünk. Az ISCC PLUS tanúsítvány garanciát jelent arra, hogy az üzletek polcaira és a konyhánkba kerülő, ISCC logóval jelölt étolaj előállításhoz szükséges alapanyag mennyiséget fenntartható forrásból szerezték be. A Vénusz termékekről, az ISCC Plus tanúsítványról, valamint a vállalat fenntarthatóságra vonatkozó törekvéseikről bővebben itt olvashatunk: http://www.venusz.hu/fenntarthatosag
Kapcsolódó cikkeink
Robotizált eperfarm
A Csehországi Brno melletti Ráječek-farmon az eper termesztését és betakarítását…
Tovább olvasom >A magyar macskatartóknak a cicák jóléte a legfontosabb, de a fenntarthatóságra is egyre nyitottabbak
Annak ellenére, hogy csak 10-ből 3 magyar figyel fokozottan arra,…
Tovább olvasom >Giving Friday – 30 millió forinttal segíti a dm a gyerekek egészséges életmódra nevelését
A dm öt évvel ezelőtt úgy döntött, hogy átszínezi a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Robotizált eperfarm
A Csehországi Brno melletti Ráječek-farmon az eper termesztését és betakarítását…
Tovább olvasom >Íme, 2024 legfontosabb digitalizációs trendjei
Jövőre várhatóan tovább gyorsulnak a vállalati digitalizációs törekvések, az előrejelzések szerint…
Tovább olvasom >Októbertől csökken a francia kenyerek és pékáruk sótartalma
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlására Franciaországban csökkentik a pékáruk sótartalmát,…
Tovább olvasom >