Vendéglátás 2019

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2018. 10. 15. 21:56

A lapjainkon már többször idézett amerikai Nation’s Restaurant News médiacsoport megjelentette első 2019-es trendelőrejelzését: szakértőik szerint jövőre a lentebb felsorolt folyamatok hozzák az USA-ban az újdonságokat. „Vigyázó szemünket” sokra közülük nem először vetjük: olvasóinknak már beszámoltunk e trendek előzményeiről.

– A fast casual kategória nemcsak tovább nő, de tovább is fejlődik. Ahogy a gyorséttermek és a casual (hétköznapi) éttermek között definiálódott a fast casual stílus, úgy a közelmúltban testet öltött a casual és a fine dining közé tehető fine casual étteremtípus. Ez az átlagosnál magasabb minőségű konyhát jelent, ám kevesebb hozzávaló használatával, kevesebb külső körítéssel. Nos, egyre inkább látszik, hogy ez a trend nem csak gyorsan lecsengő divat volt.

– Egyre gyakrabban olvashatunk az ételkészítés folyamatát robotizáló éttermekről, jövőre a folyamat felgyorsul. Természetesen a fast food és a fast casual kategóriáról van szó!

– Mind népszerűbbé válnak a volt szovjet tagköztársaságok konyhái!

– A gazdag világ sok országában legális az „orvosi” marihuána használata, a gasztronómia is gyakran használja ételekben, italokban egyaránt. Az USA „megengedő” államaiban jövőre már mainstreammé válik a „szer” a konyhában.

– A főzésre kész, fogásonként adagolt alapanyagokat kínáló vállalkozásoknak egyre inkább konkurenciát jelentenek az éttermek és szupermarketek „ételkészletei”.

– Nő a laboratóriumban előállított húsok elfogadottsága és népszerűsége.

– A „nyugati kínai” konyha elmegy az „igazi” kínai irányába.

– A szendvicsekben a húspogácsák mellett mind keresettebbek a „rántott” húsféleségek.

– A falak egyedi díszítése festett és rajzolt képekkel a megkülönböztethetőséget hozza a vendéglátóhelyek számára.

– A nem vendéglátásra specializálódó szegmensekben egyre több vállalkozás foglalkozik közvetlen vendéglátással: mozikban, színházakban, múzeumokban nyílnak minőségi gasztronómiai szolgáltatást nyújtó üzletek. //

Kapcsolódó cikkeink