Magazin: Újra versenyeznek a közétkeztetés szakácsai
Októberben indultak a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019–2020 elődöntői a Nébih, a KÖZSZÖV és az MNGSZ szervezésében. A verseny témája idén a nyári ételek. A versenyzőknek 3 óra alatt egy 3 fogásos, felnőtt ebédet kell elkészíteniük, melynek kötelező eleme a lecsó és a méz.
A verseny célja többek között a hagyományos ízek, ételek modernizálása, az étkezési kultúra fejlesztése, valamint az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése. A szervezők persze gondolnak a versenyre nevezők szakmai továbbképzésére és fejlesztésére is, ehhez nagyban hozzájárul, hogy a felkészülés során neves szakmai mentorok is közreműködnek. Mentorként segíti a felkészülést Zoltai Anna, Vomberg Frigyes, Wolf András, Harmath Csaba, Sándor Dénes, Ferenczi István és még sok kiváló szaktekintély.
A selejtezőt – a nevezéseinek bírálatát – követően 39 csapat jutott az elődöntőbe az ország különböző pontjairól. A már lezajlott októberi elődöntő után elmondható, hogy a csapatok a konyhában fegyelmezetten és a munkakörnyezetükre is igényesen dolgoztak. Újdonság, hogy a csapatok 4 főből állnak: 1 fő irányító, 1 fő szakács, 1 fő segítő plusz 1 fő tartalék. Az elődöntőkön az állandó szakmai zsűri és a versenyző csapatokból delegált zsűritagok értékelik komplex módon a résztvevők teljesítményét. Az országos döntőbe a 12 legjobb teljesítményt elérő csapat kerül be. Az eredményhirdetésre az utolsó elődöntő versenynapon, november 10-én 12 óra 30 perckor kerül sor. A közönség számára is nyilvános döntőt február 6-án a SIRHA szakkiállítás keretén belül rendezik.//
Kapcsolódó cikkeink
Beleszólhatunk, milyenek legyenek az élelmiszer-címkék
Nyilvánosságra hozta az Európai Bizottság az élelmiszerek címkézése, a tápanyagprofilok…
Tovább olvasom >Január 31-ig kell befizetni az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat
Január 31-ig kell befizetni a 2020. évi bevalláshoz kapcsolódó élelmiszerlánc-felügyeleti…
Tovább olvasom >Nébih: nem érintkezhetnek élelmiszerrel műanyagot és bambuszt együtt tartalmazó anyagok
Az Európai Unió tagállamaiban tilos azoknak az élelmiszerekkel érintkező termékeknek…
Tovább olvasom >További cikkeink
Érthető, ám nem követendő tiltakozás a bezárás ellen
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete véleménye szerint a nagykanizsai vendéglátóhely kinyitása…
Tovább olvasom >Elmarad idén a riói karnevál
Elmarad idén a világhírű Rio de Janeiró-i karnevál az új…
Tovább olvasom >Madarak a reggelizőasztalon – A nap képe
Asztaldísznek is beillenek Hannah Turner kézzel készített lágytojástartói. A keramikus…
Tovább olvasom >