Magazin: Újra versenyeznek a közétkeztetés szakácsai
Októberben indultak a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019–2020 elődöntői a Nébih, a KÖZSZÖV és az MNGSZ szervezésében. A verseny témája idén a nyári ételek. A versenyzőknek 3 óra alatt egy 3 fogásos, felnőtt ebédet kell elkészíteniük, melynek kötelező eleme a lecsó és a méz.
A verseny célja többek között a hagyományos ízek, ételek modernizálása, az étkezési kultúra fejlesztése, valamint az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése. A szervezők persze gondolnak a versenyre nevezők szakmai továbbképzésére és fejlesztésére is, ehhez nagyban hozzájárul, hogy a felkészülés során neves szakmai mentorok is közreműködnek. Mentorként segíti a felkészülést Zoltai Anna, Vomberg Frigyes, Wolf András, Harmath Csaba, Sándor Dénes, Ferenczi István és még sok kiváló szaktekintély.
A selejtezőt – a nevezéseinek bírálatát – követően 39 csapat jutott az elődöntőbe az ország különböző pontjairól. A már lezajlott októberi elődöntő után elmondható, hogy a csapatok a konyhában fegyelmezetten és a munkakörnyezetükre is igényesen dolgoztak. Újdonság, hogy a csapatok 4 főből állnak: 1 fő irányító, 1 fő szakács, 1 fő segítő plusz 1 fő tartalék. Az elődöntőkön az állandó szakmai zsűri és a versenyző csapatokból delegált zsűritagok értékelik komplex módon a résztvevők teljesítményét. Az országos döntőbe a 12 legjobb teljesítményt elérő csapat kerül be. Az eredményhirdetésre az utolsó elődöntő versenynapon, november 10-én 12 óra 30 perckor kerül sor. A közönség számára is nyilvános döntőt február 6-án a SIRHA szakkiállítás keretén belül rendezik.//
Kapcsolódó cikkeink
Végre vége a járványnak! Magyarország fellélegezhet!
Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától…
Tovább olvasom >Itt az újabb rendkívüli intézkedés: tilos kivinni tűzifát az országból
A háború és a brüsszeli szankciók okozta energiaválság miatt a…
Tovább olvasom >A repce és az ezüsthárs is jól mézelt, de az aszály komoly gondokat okozott
Akácmézből tíz éve nem látott mennyiség termett Magyarországon, a napraforgómézről…
Tovább olvasom >További cikkeink
Mit visz el a vendég a szállodaszobából?
Legtöbbünkben ott rejtőzik a „szállodai tolvaj”, legalábbis ezt mutatják a…
Tovább olvasom >56 éves az MKVM
Augusztus 20-án ünnepli 56. születésnapját a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari…
Tovább olvasom >Óriási árrobbanás van a magyar szálláshelyeken
Az utóbbi években a pandémia miatt nagyon megváltoztak a nyaralási…
Tovább olvasom >