Magazin: Újra versenyeznek a közétkeztetés szakácsai
Októberben indultak a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019–2020 elődöntői a Nébih, a KÖZSZÖV és az MNGSZ szervezésében. A verseny témája idén a nyári ételek. A versenyzőknek 3 óra alatt egy 3 fogásos, felnőtt ebédet kell elkészíteniük, melynek kötelező eleme a lecsó és a méz.
A verseny célja többek között a hagyományos ízek, ételek modernizálása, az étkezési kultúra fejlesztése, valamint az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése. A szervezők persze gondolnak a versenyre nevezők szakmai továbbképzésére és fejlesztésére is, ehhez nagyban hozzájárul, hogy a felkészülés során neves szakmai mentorok is közreműködnek. Mentorként segíti a felkészülést Zoltai Anna, Vomberg Frigyes, Wolf András, Harmath Csaba, Sándor Dénes, Ferenczi István és még sok kiváló szaktekintély.
A selejtezőt – a nevezéseinek bírálatát – követően 39 csapat jutott az elődöntőbe az ország különböző pontjairól. A már lezajlott októberi elődöntő után elmondható, hogy a csapatok a konyhában fegyelmezetten és a munkakörnyezetükre is igényesen dolgoztak. Újdonság, hogy a csapatok 4 főből állnak: 1 fő irányító, 1 fő szakács, 1 fő segítő plusz 1 fő tartalék. Az elődöntőkön az állandó szakmai zsűri és a versenyző csapatokból delegált zsűritagok értékelik komplex módon a résztvevők teljesítményét. Az országos döntőbe a 12 legjobb teljesítményt elérő csapat kerül be. Az eredményhirdetésre az utolsó elődöntő versenynapon, november 10-én 12 óra 30 perckor kerül sor. A közönség számára is nyilvános döntőt február 6-án a SIRHA szakkiállítás keretén belül rendezik.//
Kapcsolódó cikkeink
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári Nébih-ellenőrzések első szakasza
Kedvező tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A…
Tovább olvasom >Megérkeztek a nyári ellenőrzések első szakaszának eredményei
Lezárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági…
Tovább olvasom >Paradicsom, a sokoldalú alapanyag – tartósítsuk biztonságosan a Nébih ajánlásával
A paradicsomot a gasztronómia egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb alapanyagaként tartják…
Tovább olvasom >További cikkeink
Bevásárlókocsi-mosás Hollandiában – A nap videója
Mindig tátott szájjal nézzük az élhetetlen nyugat mindennapi csodáit – itt…
Tovább olvasom >Bevásárlókocsi-mosás Németországban – A nap képe
A német Edeka lánc néhány üzletében olyan a bevásárlókocsi-mosás opció,…
Tovább olvasom >