A szervizdíjakat emelik a hazai éttermekben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 04. 11:20

Az elmúlt időszakban egyre több étterem dönt úgy, hogy nem az ételek és italok árában tükrözi a vendégek felé a költségeket, hanem inkább a szervizdíjat emeli meg. Az erősödő infláció, az energiaárak emelkedése és az alapanyagok drágulása miatt a vállalkozások úgy érzik, hogy az ételek árában lélektani határokhoz értek, ezért alternatív módon, a szervizdíj emelésén keresztül hárítják át a költségeket a vendégekre.

Az elmúlt időszakban egyre több étterem vezeti be vagy emeli meg a szervizdíj mértékét, hogy kompenzálják a költségnövekedést. A vendégek számára egyre gyakoribb az ilyen típusú díjak találkozása, amikor az étlapon már nem csak a fogyasztói árat, hanem a szervizdíjat is feltüntetik. A szakértők szerint az éttermek átlagosan legalább 10%-kal emelik a kereseteket, ami a munkaerőhiány miatt szükségszerű – mutat rá a Portfolio.

Az éttermek azonban szembesülnek azzal a problémával, hogy a magas árak miatt a vendégek kevesebbet járnak étterembe, és kevesebbet is fogyasztanak, vagy csak az olcsóbb ételeket választják. Ezen kívül, az éttermek egyre inkább a szervizdíjban látják a megoldást a bérek növelésére, mivel a szervizdíj adózása kedvezőbb, mint az árbevétel utáni adó.

Az éttermesek egyetértenek abban, hogy ahol bevezetik a szervizdíjat, ott csökken a borravaló összege. Ezért egyes szakértők szerint az államnak is fontolóra kellene vennie a szervizdíj jogi szabályozásának pontosítását, hogy a vendégek ne legyenek meglepve fizetéskor

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László javasolja, hogy az éttermek csak a bruttó árat tüntessék fel az étlapon, ami már tartalmazza a szervizdíjat is, hogy az árak összehasonlíthatóbbak legyenek a vendégek számára.

 

Kapcsolódó cikkeink