A szervizdíjakat emelik a hazai éttermekben
Az elmúlt időszakban egyre több étterem dönt úgy, hogy nem az ételek és italok árában tükrözi a vendégek felé a költségeket, hanem inkább a szervizdíjat emeli meg. Az erősödő infláció, az energiaárak emelkedése és az alapanyagok drágulása miatt a vállalkozások úgy érzik, hogy az ételek árában lélektani határokhoz értek, ezért alternatív módon, a szervizdíj emelésén keresztül hárítják át a költségeket a vendégekre.
Az elmúlt időszakban egyre több étterem vezeti be vagy emeli meg a szervizdíj mértékét, hogy kompenzálják a költségnövekedést. A vendégek számára egyre gyakoribb az ilyen típusú díjak találkozása, amikor az étlapon már nem csak a fogyasztói árat, hanem a szervizdíjat is feltüntetik. A szakértők szerint az éttermek átlagosan legalább 10%-kal emelik a kereseteket, ami a munkaerőhiány miatt szükségszerű – mutat rá a Portfolio.
Az éttermek azonban szembesülnek azzal a problémával, hogy a magas árak miatt a vendégek kevesebbet járnak étterembe, és kevesebbet is fogyasztanak, vagy csak az olcsóbb ételeket választják. Ezen kívül, az éttermek egyre inkább a szervizdíjban látják a megoldást a bérek növelésére, mivel a szervizdíj adózása kedvezőbb, mint az árbevétel utáni adó.
Az éttermesek egyetértenek abban, hogy ahol bevezetik a szervizdíjat, ott csökken a borravaló összege. Ezért egyes szakértők szerint az államnak is fontolóra kellene vennie a szervizdíj jogi szabályozásának pontosítását, hogy a vendégek ne legyenek meglepve fizetéskor
A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László javasolja, hogy az éttermek csak a bruttó árat tüntessék fel az étlapon, ami már tartalmazza a szervizdíjat is, hogy az árak összehasonlíthatóbbak legyenek a vendégek számára.
Kapcsolódó cikkeink
A Magyar Vendéglátók Ipartastülete üdvözli az NGM felszolgálási díjjal kapcsolatos döntését
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) üdvözli az NGM felszolgálási díjjal…
Tovább olvasom >Borravaló vagy szervizdíj
Gyakran nagy bizonytalanság övezi a témát: a mára szinte mindenhol alkalmazott…
Tovább olvasom >Új szabályozás a vendéglátásban: maximálják a szervizdíjat, a borravaló közvetlenül a felszolgálókhoz kerül
A magyar kormány új rendelete szerint a vendéglátóhelyeken a szervizdíjat…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fenntarthatóság és egészség: a növényi alapú tejtermékek térhódítása Magyarországon
Az elmúlt években a növényi alapú tejtermék-alternatívák nemcsak globálisan, hanem…
Tovább olvasom >Drágul a tej és a tejtermékek: mi áll az árak emelkedése mögött?
A tej és tejtermékek ára az elmúlt hónapokban jelentős növekedést…
Tovább olvasom >Fenntartható csomagolás: fókuszban az újrahasznosítás és a körforgásos gazdaság
A csomagolás az ellátási lánc egyik kulcseleme, ahol a fenntarthatóság…
Tovább olvasom >