Tovább drágulhat a tej

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 02. 22. 09:28

Az alapélelmiszerek közül a tej átlagára további emelkedés előtt áll, 2024 januárjában már két százalékos növekedést mutatott. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) friss jelentése szerint bár a nyers tej termelői ára januárban még mindig elmaradt az előző év azonos időszakától, észlelhetők olyan jelek, amelyek drágulásra utalnak.

Az idei év első hónapjában a nyers tej országos termelői átlagára 164,63 Ft/kg volt, és noha enyhe romlást mutatott a zsír- és fehérjetartalom, az alapár 2 százalékkal emelkedett. Ez 2023 decemberéhez képest 2 százalékos emelkedést eredményezett az átlagárban, de még mindig 26 százalékkal elmarad az előző év hasonló időszakától.

Az AKI elemzése szerint az év közepétől kezdve növekedés tapasztalható. A bázishatás miatt éves szinten jelentős csökkenést mutat az ár, de az árzuhanás utáni növekedés és a tavalyi alacsonyabb árak miatt felmerülhet a drágulás lehetősége.

Míg a világpiacon a nyers tej termelői ára csökkenő tendenciát mutat, a tejtermékek ára globálisan változó. Az ömlesztett vaj és a teljes tejpor ára emelkedett, míg a sovány tejporé és a cheddar sajté csökkent.

Az AKI PÁIR adatai szerint januárban tovább csökkentek a feldolgozói értékesítési árak, így a trappista sajt, az adagolt vaj, a 2,8 százalékos zsírtartalmú dobozos, tartós tej, a 1,5 százalékos zsírtartalmú dobozos, tartós tej, a tejföl, a gyümölcsös joghurt és a kefir ára is csökkent, mutatva a tejtermékek széles skálájának árváltozásait.

Kapcsolódó cikkeink