Már létezik borászrobot is
Akár negyvenöt fokos lejtőn is felmegy az a vinbot névre keresztelt borászrobot, amely képes önállóan közlekedni a szőlőbirtokokon, miközben felvételeket készít az egyes növényi részekről – írja az agrarszektor.hu. A robot adataiból megállapítható az egyes bogyók, fürtök érési ideje, és 10-15 százalékos szórással meghatározható a termés is.
Egy hatvan hektáros szőlőbirtokon tesztelték a kutatók Portugáliában a vinbotra keresztelt szerkezetet, amelyet egy európai kutatási projektben készítettek. A robot érzékelőrendszerével képes elhelyezni magát a térben, közlekedik és adatokat is gyűjt.
Egyetlen kamerájával felvételeket készít a növényekről, majd ezeket elemezve megkülönbözteti a leveleket a szőlőtől, és ez alapján becsüli meg a várható termést.
A robotot az európai borászok versenyképességének javítása érdekében hozták létre a fejlesztők – euronews.com.
A vinbot önállóan közlekedik a birtokon és a készített képeket feltölti az „éterbe” – fogalmazott a tesztelésben résztvevő egyik agrármérnök. Ott különböző algoritmusok feldolgozzák a képeket, és az eredmények alapján készül egy térkép a birtok különböző részeinek hozamairól.
A kutatók szerint a robot 10-15 százalékos szórással képes megjósolni a termést. A fejlesztők egy tartós, könnyen mozgó robottestet és nyílt forráskódú szoftvert használtak, és úgy vélik, a robot újabb eszköz lehet az úgynevezett precíziós szőlészet művelői számára.
A robot árát körülbelül harmincezer euróra becsülik. A kutatók szerint a hátralévő fejlesztés és tesztelés 2-4 évet vehet még igénybe, ezután kerülhet a robot a piacra.
Portugáliában akadnak olyan szőlőbirtokok, ahol viszonylag heterogén a terep. A vinbot negyvenöt fokos lejtőn is képes felmenni, így segítségével nehezebb terepen is azonosítani lehet a megfelelő zónákat.
A robot képes arra, hogy megállapítsa, mikor érnek az adott helyen a szőlőszemek. Így ha valahol hamarabb érik egy adott területen belül a szőlő, ott már a szezon elején lehet szüretelni, így jobb minőségű bort lehet majd készíteni.
A robot lehetővé teszi a kutatóknak, hogy évről évre felmérjék minden egyes növény hozamát, illetve azt, mennyi és milyen minőségű termést hoznak. A robot működésével óriási adatbázis jön létre, de azért nem árt, ha a borászok nem mondanak le saját megfigyeléseikről sem – hangoztatják a kutatók. (agrarszektor.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Sulyok Tamás: kiváló borászok nélkül nem születnének minőségi borok
Kiváló borászok nélkül a legősibb szőlőfajtákból és a legkedvezőbb évjáratok…
Tovább olvasom >Mesterséges intelligencia a borászatban: az új technológia megváltoztatja a borkészítés módját
A mesterséges intelligencia forradalmasítja az amerikai borászatot, lehetővé téve a…
Tovább olvasom >Májusban fontos határidő érkezik a szőlő-szaporítóanyagot termesztők és forgalmazók számára
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a szőlő-szaporítóanyagok előállításával és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az alkoholmentes sörökre és a prémium kategóriára fókuszál a magyar sörpiac
A magyar sörpiac jelentős változásokat mutat az alkoholmentes és a…
Tovább olvasom >Áprilisban közel egy éve a leggyorsabb ütemben bővült az euróövezet gazdasági teljesítménye
Áprilisban a vártnál nagyobb mértékben, 11 hónapja a leggyorsabb ütemben…
Tovább olvasom >Bezuhant a magyar import és export is márciusban
Március hónapban komoly visszaesést szenvedett a magyar export és import…
Tovább olvasom >