Mesterséges intelligencia a borászatban: az új technológia megváltoztatja a borkészítés módját
A mesterséges intelligencia forradalmasítja az amerikai borászatot, lehetővé téve a szőlőültetvények távoli ellenőrzését és a borkészítési folyamat optimalizálását. Bár a kritikusok azzal érvelnek, hogy ez a technológia elveszi a borkészítés emberi jellegét, a támogatók szerint az MI érdekes és hasznos partnerként segíti a borászatot. A BBC egy ilyen példát említ a Foley Family Farms nevű nagy amerikai borászati vállalat kapcsán, ahol az MI-t széles körben alkalmazzák a szőlészetekben.
A Foley Family Farms szőlészeti igazgatója, Kara Maraden, aki több mint 2000 hektárnyi szőlőterületért felel, Kalifornia és Oregon 1000 mérföldes területén. Mivel nem lehet mindenhol jelen, a mesterséges intelligencia segítségével távolról, laptopjáról ellenőrzi az egyes szőlőültetvények vízigényét. Férje elmagyarázza, hogy a Tule Technologies, egy kaliforniai öntözőcég által gyártott érzékelők használata segíti a szőlőtermesztőket a pontos adatok gyűjtésében. Ezek az érzékelők a szőlőültetvényeken elhelyezve mérik a nedvességtartalmat, a hőmérsékletet, a szélsebességet és más környezeti tényezőket.
A Tule mesterséges intelligencia szoftverrendszere a begyűjtött adatokat felhasználva számítja ki, hogy mennyi nedvesség párolog el a talajból és a szőlőből a különböző időjárási körülmények között. Ennek alapján a rendszer meghatározza, hogy a szőlőnek mikor és mennyi öntözésre van szüksége, majd értesíti a szőlősgazdákat egy alkalmazáson keresztül. Kara Maraden szerint az adatok segítenek abban, hogy tudományos alapon hozzanak döntéseket, nem csak érzések alapján.
Az MI alkalmazása nemcsak a szőlőtermesztésben, hanem a borkészítésben is teret nyer. A technológia segít a borkészítőknek abban, hogy a különböző fogyasztói csoportokat célzó borok házasítását és keverését optimalizálják. A mesterséges intelligencia javaslatokat ad a különböző ízek és aromák kombinálására, így a borászatok jobban tudnak alkalmazkodni a fogyasztói igényekhez.
Bár a kritikusok attól tartanak, hogy a mesterséges intelligencia bevezetése csökkenti a borkészítés emberi jellegét és egyediségét, a támogatók szerint a technológia lehetőséget ad a borászatoknak, hogy hatékonyabbá váljanak és jobb minőségű borokat állítsanak elő.
Kapcsolódó cikkeink
Már a kkv-k számára is elérhető a beszélő digitális pénzügyi asszisztens
Tavasztól a kis- és középvállalkozásokat is segíti Kate, a K&H…
Tovább olvasom >Sulyok Tamás: kiváló borászok nélkül nem születnének minőségi borok
Kiváló borászok nélkül a legősibb szőlőfajtákból és a legkedvezőbb évjáratok…
Tovább olvasom >K&H: Jön a digitális üvegplafon?
A mesterséges intelligencia vonatkozásában sokat beszélünk arról, hogy miként fog…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megjelent a Trade magazin legújabb száma!
A digitális verzió ezúttal is bővített formában jelent meg, és olvasható a levél…
Tovább olvasom >FAO: második hónapja nőttek a globális élelmiszerárak áprilisban havi szinten
Áprilisban már a második egymást követő hónapban nőttek a globális…
Tovább olvasom >Száguldó vonaton a szépségápolás
Az FMCG-szektoron belül a szépségápolás az egyik leggyorsabban fejlődő piac,…
Tovább olvasom >