Tartósan drágulhat a sertéshús
Az afrikai sertéspestis miatt a következő 4-5 évben folyamatosan emelkedhet a sertéshús ára – idézi Fórián Zoltánt, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértőjét a penzcentrum.hu. A magyar sertéshús exportpiaca Románia felé tevődik át.
A setéspestis tartós szeplőjévé vált a setéshúspiacnak, és egyértelműen érezteti regionális, valamint globális hatásait – fogalmazott Fórián Zoltán az InfoRádiónak. Magyarországon szerencsére csak a vadállománynál mutatkozik a kór, míg a szomszédos országokban, így például Romániában a házisertésállományban is komoly pusztításokat végez az afrikai sertéspestis. Emiatt a korábban odairányuló exportunk tovább erősödik, miközben a távol-keleti importnövekedés is érzékelhetően emeli az európai árakat, jegyezte meg az agrárszakértő.
A legfőbb piacunk mindenképpen Románia marad a közelsége miatt, azonban vannak olyan cégek Magyarországon, amelyek képesek a Távol-Keletet is elérni, jegyezte meg Fórián Zoltán. Bár az emberre nem veszélyes a betegség, az állatok számára nincs ellenszere, ami azt vetíti előre, hogy nem lehet rövid távon leküzdeni azokat a gócpontokat, amelyek például a távol-keleti országokban kialakultak, így a keresletnövekedés tartósan magasan fogja tartani az árakat, akár 4-5 éven keresztül is, jegyezte meg az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető szakértője. A jelentős keresletnövekedésből származó áremelkedés a fogyasztói árakban is megmutatkozik, igaz ennek a mértékének körülbelül csak a fele jut el a vásárlóhoz – tette hozzá. (penzcentrum.hu)
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Állatfeldolgozás 2024-ben: Növekvő sertés- és baromfivágások, csökkenő szarvasmarha- és juhfeldolgozás
2024 első három negyedévében vegyes eredményeket mutattak a magyar vágóhidakon…
Tovább olvasom >Elindult a sertéshús fogyasztását ösztönző kampány
A kiegyensúlyozott táplálkozásban kiemelt helyet foglalnak el a vörös húsok,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Fél év alatt 100 millió forint felajánlást tettek karitatív célokra a fogyasztók a kötelező visszaváltási rendszer révén
A hat hónapja kezdődött és a mindennapok szerves részévé vált…
Tovább olvasom >