Durva számok érkeztek: kilőtt a magyar sertésexport

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 06. 13. 11:54

Jelentős mértékben, 58 százalékkal nőtt a magyar élősertés exportja az első negyedévben, és még a húskivitel is ötödével bővült az előző év azonos időszakához képest – derül ki az AKI jelentéséből. A vágósertés termelői ára ugyan csökkent, de összességében ez is mutatja, hogy a korábbi évekhez képest meglepően jó helyzetben van a sertéstartás. A termékpálya további szegmenseiben már nem ilyen idilli a helyzet: a készítménygyártók nem tudták érvényesíteni áremelési kísérleteiket, a termelők és feldolgozók közé szorult vágóhidak pedig a legkedvezőtlenebb helyzetben vannak: náluk csapódik le a magas alapanyag- és alacsony termékár, amely milliárdos veszteségeket okozott.

A sertés hasított hideg súlyának ára az előző évhez képest 25 százalékos növekedést mutat

A világ nagyobb sertéshús termelői közül az Amerikai Egyesült Államokban, az USDA májusi elemzése szerint az ország sertéshústermelése 2024 második felében 1,5 százalékkal nőtt a tavalyi év, áprilistól júniusig előállított mennyiségéhez képest. Az USDA szakértői szerint akár 20 százalékkal is emelkedhet a hízósertés termelői ára a vizsgált összehasonlításban. Úgy gondolják, a belső fogyasztás tekintetében nem várható változás, de a nemzetközi piacon a sertéshús értékesítése 2,6 százalékkal növekedhet a megfigyelt időszakban. Az előrejelzések alapján az USA élősertés-importja 2,2 százalékkal, a sertéshús-behozatala pedig 7 százalékkal bővülhet.

Az Egyesült Államok Agrárminisztériumának adatai szerint a sertés hasított hideg súlyának ára az előző évhez képest 25 százalékos növekedést mutat. Brazíliában ezzel szemben a sertés ára 2,3 százalékkal csökkent a megfigyelt időszakban, de az ország sertéshús-kivitele a 2023-as áprilisi adatokhoz képest, 2024-ben ugyanebben a hónapban 7,8 százalékos emelkedést mutat.

Az EU-ban csökken, itthon nő az értékesítés

Ez év január-februárjában az Európai Unió 4,7 százalékkal kevesebb friss, fagyasztott és feldolgozott sertéshúst értékesített a nemzetközi piacokon, mint a tavalyi év elején -derült ki az Európai Bizottság adataiból. A sertéshúsimport 4 százalékkal csökkent, a behozatal 66 százaléka pedig az Egyesült Királyságból származott ebben az időszakban.

Az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 9 százalékkal csökkent egy év alatt. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai 2024 22. hetében átlagosan 10,2 százalékkal maradtak el az előző év azonos hetének átlagárától.

A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 20,6 százalékkal, értéke pedig 21,2 százalékkal növekedett a megfigyelt időszakban. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállítottuk.

Az élősertés-behozatal Szlovákiából, Horvátországból Németországból és Csehországból volt jelentős, a száma 11 százalékkal, mintegy 17,9 ezer tonnára bővült. A sertéshúsimport majdnem 10 százalékos bővülést ért el, melynek értéke 17,6 százalékkal volt nagyobb a tavalyi év első negyedévinél. A sertéshús több mint kétharmada Németországból, Spanyolországból, Ausztriából és Lengyelországból származott.

Csökkentek az árak, de így sem rossz az összkép

A vágósertés termelői ára hasított meleg súlyt tekintve, 2023 21. hetében 915,70 forint/kilogrammot tett ki, ez a szám 2024-es év ugyanezen hetére 841,45 forint/ kilogrammra csökkent. A vágóhídi belépési ár hazai termelésből származó vágósertések esetén pedig ugyan ebben az időszakban, tavaly 927,71 forint/ kilogrammra volt tehető, idén pedig 855,61 forint/kilogrammról beszélhetünk. Az import vágósertések esetében is hasonlóan alakultak az árak. Ehhez kapcsolódóan elmondható, hogy az I-es kategóriájú hízósertéstáp értékesítési ára a tavaly áprilisi árakhoz képest csökkent, míg a II-es kategóriájú táp ára növekedést mutat.

Olvasd tovább az Agrárszektor oldalán…

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink