Tápértékjelölés az egészséges táplálkozásért

Szerző: STA Dátum: 2023. 09. 08. 10:00

Az egészséges táplálkozás, az egészséges étrend kialakítása elengedhetetlen. Ehhez tudatos vásárlókra és egyértelmű jelölésekre van szükség az élelmiszereken – jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára az „Egészséges táplálkozás népszerűsítéséről” szóló kerekasztal beszélgetésen, Rómában.

(Fotó: Pixabay)

A front oldali tápértékjelölésről (FOPNL) és annak egészségre gyakorolt hatásáról szóló rendezvényen elhangzott, Magyarország számára fontos, hogy egy harmonizált FOPNL rendszer ne jelentsen hátrányt a hagyományos és az oltalom alatt álló élelmiszereknek, amelyek étkezési kultúránk sajátosságait őrzik, valamint az egyéb jogszabályi követelményekhez igazodó élelmiszereknek. Ezen kívül ne az élelmiszer átfogó értékelését, hanem tényleges információkat tartalmazzon a termékben található egyes tápanyagokról annak biztosítása érdekében, hogy minden fogyasztó választhasson sajátos körülményei és egészségi állapota alapján.

A helyes jelölés a népbetegségnek számító elhízással szembeni harcot is segíti

A Helyettes Államtitkár Asszony arra hívta fel a figyelmet, hogy támogatjuk az FOPNL harmonizált bevezetését, amely segítség lenne a gyártók mellett a fogyasztóknak is az egészségtudatos választáshoz, hiszen Magyarországon is súlyos probléma a túlsúly és az elhízás, valamint az ebből adódó betegségek magas száma és folyamatos növekedése. A konferencia részeként ismertetésre kerültek a témához kapcsolódó hazai kutatások eredményei is, melyek a front oldali tápérték jelölések iparra gyakorolt hatását és a fogyasztók visszajelzéseit egyaránt bemutatták.

AM

Kapcsolódó cikkeink