Századvég: a tejipari cégek kétharmada tervez fejlesztéseket a következő 2-3 évben
A tejtermelők és feldolgozók mintegy kétharmada tervez beruházásokat a következő 2-3 évben, a fókuszban a technológiai fejlesztések és az energiahatékonyság áll – derül ki a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. a magyarországi tejszektor helyzetét vizsgáló kutatásából.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2021/01/Milk-300x187.jpg)
Többen terveznek fejlesztéseket
Az MTI-nek elküldött elemzésben a tejipari ellátási lánc működését, a benne működő cégek együttműködését, valamint a szektort érintő kihívásokat vizsgálták.
A több mint félszáz tejtermelő és feldolgozó cég bevonásával készült felmérés szerint az ágazati szereplők számára a szakképzett munkaerő hiánya és a magas működési költségek okozzák a legnagyobb kihívást, valamint az ellátási láncban, a tejtermelők, a feldolgozók és a kereskedők között tapasztalható egyenlőtlenségek.
Tízből 8 vállalat jelentős problémának látja az energiaárak emelkedését és 60 százalék szerint a munkaerőhiány jelentős vagy nagymértékben befolyásolja a tejtermék előállítást.
Közölték: ezek a kihívások megnehezítik a növekedéshez és a hatékonyabb termelési, illetve feldolgozási eljárásokhoz szükséges fejlesztések megvalósítását.
Kedvezően árnyalja a képet, hogy a megkérdezett cégek kétharmada tervez valamilyen fejlesztést a következő 2-3 évben; míg a termelői szektorban az infrastrukturális és energiahatékonysági beruházások jelentik a legnagyobb prioritást, addig a feldolgozói szektor képviselői a technológiai fejlesztéseket említették a legnagyobb arányban – írták.
A beruházásokat állami és uniós pályázati források mellett önerőből és hitelből finanszíroznák. Az ellátási láncok működésében az abban szereplő cégek aszimmetrikus viszonyrendszerről számoltak be. A termelők a feldolgozók felé, utóbbiak a kiskereskedelmi szereplők irányában érzik kiszolgáltatva magukat, ami az árak meghatározását illeti.
Kapcsolódó cikkeink
Itt a világ első környezetbarát teje
Egy kis tasmániai tejüzem, az Ashgrove, világszerte elsőként dobott piacra…
Tovább olvasom >A tevetej feldolgozását tanulmányozza egy csádi delegáció Magyarországon
A tevetej kedvező élettani hatásai és különleges összetétele miatt értékes…
Tovább olvasom >Magasabb szintű tartástechnológiát ír elő az Edeka a tejtermékek vonatkozásában
Az Edeka Csoport – beleértve a Netto Marken-Discountot is –…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >