Századvég: a tejipari cégek kétharmada tervez fejlesztéseket a következő 2-3 évben

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 06. 13. 11:53

A tejtermelők és feldolgozók mintegy kétharmada tervez beruházásokat a következő 2-3 évben, a fókuszban a technológiai fejlesztések és az energiahatékonyság áll – derül ki a  Századvég Konjunktúrakutató Zrt. a magyarországi tejszektor helyzetét vizsgáló kutatásából.

Többen terveznek fejlesztéseket

Az MTI-nek elküldött elemzésben a tejipari ellátási lánc működését, a benne működő cégek együttműködését, valamint a szektort érintő kihívásokat vizsgálták.

A több mint félszáz tejtermelő és feldolgozó cég bevonásával készült felmérés szerint az ágazati szereplők számára a szakképzett munkaerő hiánya és a magas működési költségek okozzák a legnagyobb kihívást, valamint az ellátási láncban, a tejtermelők, a feldolgozók és a kereskedők között tapasztalható egyenlőtlenségek.

Tízből 8 vállalat jelentős problémának látja az energiaárak emelkedését és 60 százalék szerint a munkaerőhiány jelentős vagy nagymértékben befolyásolja a tejtermék előállítást.

Közölték: ezek a kihívások megnehezítik a növekedéshez és a hatékonyabb termelési, illetve feldolgozási eljárásokhoz szükséges fejlesztések megvalósítását.

Kedvezően árnyalja a képet, hogy a megkérdezett cégek kétharmada tervez valamilyen fejlesztést a következő 2-3 évben; míg a termelői szektorban az infrastrukturális és energiahatékonysági beruházások jelentik a legnagyobb prioritást, addig a feldolgozói szektor képviselői a technológiai fejlesztéseket említették a legnagyobb arányban – írták.

A beruházásokat állami és uniós pályázati források mellett önerőből és hitelből finanszíroznák. Az ellátási láncok működésében az abban szereplő cégek aszimmetrikus viszonyrendszerről számoltak be. A termelők a feldolgozók felé, utóbbiak a kiskereskedelmi szereplők irányában érzik kiszolgáltatva magukat, ami az árak meghatározását illeti.

Kapcsolódó cikkeink