Számvetés

Szerző: Trademagazin Dátum: 2021. 03. 11. 10:18

A szervezet tradícióinak megfelelően Erdélyi Balázs szakmai elnök az év végén összefoglalta az ipartestület életében 2020-ban történt legfontosabb eseményeket, változásokat, eredményeket.

Cukrász logó

ErdélyiBalázs-Cukrász

Erdélyi Balázs
szakmai elnök
Magyar Cukrász Iparosok
Országos Testülete

A válság első hulláma után a vendéglátóiparban leggyorsabban talán a cukrászdák tudtak talpra állni, ki voltak éhezve a vendégek egy jó kávéra, egy finom süteményre. Persze nem volt mindenhol ilyen rózsás a helyzet, a nagyobb városok kiürültek, eltűntek a diákok, eltűntek a turisták, és sok cég továbbra is home office-ban tartotta a munkavállalói nagyrészét, ami ugyancsak jelentős forgalomkiesést okozott sok üzletnél. Most a második hullám kellős közepén vagyunk, egyre több megbetegedést igazolnak, és a szakmánkat, a kollégákat sem kerülte el a járvány.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a szakmai szervezetekkel közösen, összefogva képviseljük a szektor érdekeit. Az általunk már régóta képviselt és minden fórumon hangoztatott elviteles vendéglátó termékek áfája – ha ideiglenesen is – 5% lett, ami egy szükséges és kézzelfogható segítség a szakmánknak.

Érdekképviselet

Tavasszal teljesen kilátástalan és bizonytalan lett minden. A programjainkat sorra le kellett mondanunk, aggódtunk a tagjainkért, aggódtunk a szakmánkért, és rosszabb napokban még az Ipartestületünk jövőjéért is. Próbáltunk minden fronton helytállni, értelmezni a sokszor pontatlanul megfogalmazott jogszabályokat, rendeleteket, gyorsan és pontosan tájékoztatni a tagjainkat.

Újraterveztük az évünket, így tervezett programjainkat szinte mind meg tudtuk valósítani, még ha mindent egy kicsit csúsztatva, vagy valamilyen alternatív módon is. Ipartestületünk működése továbbra is stabil, taglétszámunknak és szponzoraink támogatásának köszönhetően reményekkel telve nézünk a jövőbe.

Fejlődés

Székházunk ünnepélyes megnyitójára még nem kerülhetett sor – tavasszal, reméljük, lehetőségünk nyílik rá. Az idei ITM-támogatásnak köszönhetően a harmadik szintet is rendbe tudjuk hozni.

Tehetségtámogató tevékenységének megszilárdítása érdekében az Ipartestület pályázat útján Regisztrált Tehetségponttá vált, majd további pályázati feltételek (projektek létrehozása, szakmai ellenőrzése, helyszíni látogatás) teljesítése után márciusban megkaptuk az Akkreditált Kiváló Tehetségpont elismerésről szóló értesítést.

Oktatás – képzés

Az évet egy szicíliai mester, Andrea Giannone tanfolyamával kezdtük, és sajnos a COVID miatt idén ő volt az egyetlen külföldi előadónk. Szerencsére vannak olyan hazai szaktekintélyek, akik ezt az űrt át tudták hidalni, székházunkban olyan remek szakemberek tartottak előadásokat, tanfolyamokat, mint Fehér Judit, Szűcs Árpád, Mészáros Gábor, Varga Ádám, Veszely Attila vagy Jakabfi Dávid.

A Kézműves Cukrászatért Alapítvány is sikeresen folytatni tudta működését. Szakértőink, Kiss Zoltán, Karácsonyi Péter és Lusztigh Marika tovább dolgoztak a mesterképzés megreformálásán.

SweeTEN programunk kiemelkedő projektjei tehetséges fiataloknak nyújtanak lehetőséget szakmai tudásuk bővítésére. Sikeresen pályázatainknak köszönhetően a jövőben is mód nyílik külföldi tanulmányutak szervezésére.

Versenyek

Az Év Fagylaltja verseny is „elcovidolódott”, de az elnökség úgy döntött, hogy idén, ha másképpen is, mint szerettük volna eredetileg, de megszervezzük a versenyt. Mind a szakmai érdeklődés, mind a médiaérdeklődés igazán jelentős volt.

Az Év Fagylaltja 2020 díjat a Passió-karamell fagylalt nyerte el, mely a balatonfüredi Füredi Fagyizó színeiben induló Dobó Norbert alkotása volt.

A Magyarország Tortája verseny, a korai SIRHA kiállításnak köszönhetően rendben bonyolódhatott, meg tudtuk tartani az összes fordulóját, a döntőt már tanműhelyünkben tudtuk lebonyolítani. A győztes Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda – Tápiószecső) alkotása, a Curiositas – Kíváncsiság nevű torta lett. Ugyanitt zajlott a Magyarország Cukormentes Tortája 2020. verseny második és harmadik fordulója is, ebben Dienes Andrea (JÓkenyér Cukrászat – Pilisszentiván) Szentivánéji Álom névre keresztelt alkotása bizonyult a legjobbnak.

Idei évben egy új – az Év Bejglije – versenyt is megszerveztünk, (a részletek külön cikkben! – a szerk.)

Hagyományőrzés – értékteremtés

A Helyi Értéktárak tovább bővültek cukrászati vonatkozású elemekkel, ilyen a szlovák túrós lepény, a habos ischler, a balatonfüredi Bergmann-krémes.

A Hungarikum Védjegy Szakbizottság jóváhagyta Ipartestületünk védjegyhasználati kérelmét a Nizzai Megállapodás szerinti 30. osztályba tartozó „Dobos­torta” vonatkozásában.

Idén sajnos szomorú hírből is jutott bőven, óriási veszteségek érték a szakmánkat, kimagasló és meghatározó szakemberektől, jó barátoktól kellett elbúcsúznunk.

Hazai és nemzetközi kapcsolatok építése

Külföldi kapcsolatainkat online ápoltuk. Itthon sok új partnerrel, támogatóval és kollégával alakítottunk ki jól működő kapcsolatot idén. Bár most mindenki nehéz évet zárt, de egyelőre úgy tűnik, hogy legtöbb szponzorunk továbbra is kitart mellettünk.

A Csokoládé világnapja (július 7.) alkalmával jött létre az Ipartestületünk és a Szent István Egyetem között az együttműködési megállapodás, melyet a SZIE Budai Campusán írtunk alá. A Csokoládé-, Kávé-, Teakészítő Mester Szakmérnök és Szaktanácsadó szakirányú továbbképzést 2017-től kétévente indítja az egyetem, melyben a csokoládé képzés a tanműhelyünkben zajlott, Lusztigh Marika vezetésével. Az ország első diplomával elismert képzése magas szintű technológiai és műszaki felkészültséggel valósul meg, amelyet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által aláírt együttműködési megállapodás is szavatol. A hosszú távú szakmai kooperáció lehetőséget teremt az eddigi gyakorlatorientált képzés elmélyítésére, valamint hozzájárul annak népszerűsítéséhez is.

A körülményekhez képest sikerült a legjobbat kihoznunk az évből, és nagy reményekkel nézünk a jövőbe; nem fogunk unatkozni 2021-ben sem!

Reméljük, hogy a szakmánk, tagjaink, a vállalkozások túllépnek a pandémián, és az új évet nem a COVID határozza meg. Csak előre nézzünk! //

Kapcsolódó cikkeink