Szakértők szerint 2040-re 60%-ban vegán vagy laboratóriumi húst fogyasztunk majd
2040-re az általunk fogyasztott hús több mint fele már nem tenyésztett állatok húsa lesz, hanem vegán vagy laboratóriumban termesztett fehérjét veszünk majd magunkhoz – derül ki a GovGrant szellemi tulajdonnal foglalkozó brit szakemberek által közzétett új jelentéséből.
Ez a cikk a Trade magazin 2023.5. számában olvasható
A jelentés szerint a következő években a vállalatok várhatóan több, a vegán és sejttenyésztett hússal kapcsolatos akadályt küzdenek le, és 2040-re a laboratóriumi hús a világ húsfogyasztásának 35%-át, a vegán húspótló termékek pedig 25%-át adják majd. Ezzel pedig szűkül a tere a hagyományos hústermelésnek.
A sejtalapú hús kis mennyiségű állati sejtet használ fel a laboratóriumi körülmények közötti hústenyésztéshez, ami során kevesebb földre és vízre van szükség, kevesebb üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, és csökkenhet a mezőgazdasággal kapcsolatos szennyezés és az eutrofizálódás. Az állatok felnevelésével és levágásával kapcsolatos etikai kérdésekről nem is szólva.
A jelentés szerint a fejlődés élére az Egyesült Államok állt, ő adja a tenyésztett húsba történő globális beruházások több mint 60%-át. Őt követi sorrendben Izrael (21,72%), Hollandia (5,67%), Szingapúr (4,61%) és az Egyesült Királyság (1,31%). //
Kapcsolódó cikkeink
Európában elsőként Nagy-Britanniában engedélyezték a sejttenyésztett húst állateledelként
Nagy-Britanniában engedélyezték a laboratóriumi hús állateledelként való felhasználását, így ez…
Tovább olvasom >Leépít az Upside Foods
A sejttenyésztett húst előállító vállalat a „bizonytalan makrokörnyezetre” hivatkozva tervez…
Tovább olvasom >A hagyományos húsipar fenntarthatóságát kell támogatni
A laboratóriumi hús előállítása és forgalomba hozatala számos kérdést és…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fogyasztóvédelmi kiválóságok díjazása: elismerték a 2024. év legjobbjait
Az idei év kiemelkedő fogyasztóvédelmi referensei és különdíjazottjai vehették át…
Tovább olvasom >Adni Öröm! – nehéz sorsú embereknek gyűjtenek tartós élelmiszereket a SPAR-üzletekben
Elindult mától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelés 0,2 százalékkal mérséklődött októberben
Októberben az ipari termelés volumene 0,2, munkanaphatástól megtisztítva 3,1 százalékkal…
Tovább olvasom >