Szakértők szerint 2040-re 60%-ban vegán vagy laboratóriumi húst fogyasztunk majd
2040-re az általunk fogyasztott hús több mint fele már nem tenyésztett állatok húsa lesz, hanem vegán vagy laboratóriumban termesztett fehérjét veszünk majd magunkhoz – derül ki a GovGrant szellemi tulajdonnal foglalkozó brit szakemberek által közzétett új jelentéséből.
Ez a cikk a Trade magazin 2023.5. számában olvasható
A jelentés szerint a következő években a vállalatok várhatóan több, a vegán és sejttenyésztett hússal kapcsolatos akadályt küzdenek le, és 2040-re a laboratóriumi hús a világ húsfogyasztásának 35%-át, a vegán húspótló termékek pedig 25%-át adják majd. Ezzel pedig szűkül a tere a hagyományos hústermelésnek.
A sejtalapú hús kis mennyiségű állati sejtet használ fel a laboratóriumi körülmények közötti hústenyésztéshez, ami során kevesebb földre és vízre van szükség, kevesebb üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, és csökkenhet a mezőgazdasággal kapcsolatos szennyezés és az eutrofizálódás. Az állatok felnevelésével és levágásával kapcsolatos etikai kérdésekről nem is szólva.
A jelentés szerint a fejlődés élére az Egyesült Államok állt, ő adja a tenyésztett húsba történő globális beruházások több mint 60%-át. Őt követi sorrendben Izrael (21,72%), Hollandia (5,67%), Szingapúr (4,61%) és az Egyesült Királyság (1,31%). //
Kapcsolódó cikkeink
Tálak újratöltve
Bár a tavalyi év „árzivataros” hónapjaiban sok háztartásban állateledel helyett…
Tovább olvasom >Lépések „műhús” ügyben
A sejttenyésztett élelmiszerekkel foglalkozó holland szervezet, a CANS bejelentette, hogy…
Tovább olvasom >Chicagói üzemével kereskedelmi méretűre növeli az Upside Foods a sejttenyésztett hús előállítását
Chicagóban hozza létre az Upside Foods első sejttenyésztett húst kereskedelmi…
Tovább olvasom >További cikkeink
A világ minden tájáról vonzza az iparági vezetőket a Fruit Logistica
A Fruit Logistica, a világ vezető gyümölcs- és zöldségipari szakkiállítása,…
Tovább olvasom >NGM: családok életét jelentős mértékben befolyásolják élelmiszer és az egészségügyi ráfordítások és az üzemanyagárak
A felmérések szerint a lakosság legjelentősebb kiadásait az élelmiszer és…
Tovább olvasom >A SZÉP-kártya negyedéves eredményei igazolják a vállalkozók javaslatát
A Nemzetgazdasági Minisztérium április 22-én kiadott közleménye szerint 2024 első negyedévét tekintve…
Tovább olvasom >