Szakértők szerint 2040-re 60%-ban vegán vagy laboratóriumi húst fogyasztunk majd
2040-re az általunk fogyasztott hús több mint fele már nem tenyésztett állatok húsa lesz, hanem vegán vagy laboratóriumban termesztett fehérjét veszünk majd magunkhoz – derül ki a GovGrant szellemi tulajdonnal foglalkozó brit szakemberek által közzétett új jelentéséből.

A fejlődés élére az Egyesült Államok állt
Ez a cikk a Trade magazin 2023.5. számában olvasható
A jelentés szerint a következő években a vállalatok várhatóan több, a vegán és sejttenyésztett hússal kapcsolatos akadályt küzdenek le, és 2040-re a laboratóriumi hús a világ húsfogyasztásának 35%-át, a vegán húspótló termékek pedig 25%-át adják majd. Ezzel pedig szűkül a tere a hagyományos hústermelésnek.
A sejtalapú hús kis mennyiségű állati sejtet használ fel a laboratóriumi körülmények közötti hústenyésztéshez, ami során kevesebb földre és vízre van szükség, kevesebb üvegházhatású gáz kerül a légkörbe, és csökkenhet a mezőgazdasággal kapcsolatos szennyezés és az eutrofizálódás. Az állatok felnevelésével és levágásával kapcsolatos etikai kérdésekről nem is szólva.
A jelentés szerint a fejlődés élére az Egyesült Államok állt, ő adja a tenyésztett húsba történő globális beruházások több mint 60%-át. Őt követi sorrendben Izrael (21,72%), Hollandia (5,67%), Szingapúr (4,61%) és az Egyesült Királyság (1,31%). //
Kapcsolódó cikkeink
AM: az élelmiszertermelést nem lehet elválasztani a termőföldtől
A műhús egy csinálmány, mi pedig ragaszkodunk ahhoz, hogy az…
Tovább olvasom >Az élelmiszertermelést nem lehet elválasztani a termőföldtől
A műhús egy csinálmány, mi pedig ragaszkodunk ahhoz, hogy az…
Tovább olvasom >Európában elsőként Nagy-Britanniában engedélyezték a sejttenyésztett húst állateledelként
Nagy-Britanniában engedélyezték a laboratóriumi hús állateledelként való felhasználását, így ez…
Tovább olvasom >További cikkeink
Egységes tájékoztatás jön az árrésstopos termékekről – kötelező felirat minden érintett boltban
Március 29-től újabb szabályozás lép életbe az árrésstop kapcsán: egy…
Tovább olvasom >A Gyulahús Kft. – A hagyomány és a kiváló minőség egyesítése
A Gyulahús Kft. 2013-ban alakult, és azóta is 100%-ban Gyula…
Tovább olvasom >Csökkenő cégszám, lassuló megszűnések – merre tart a magyar vállalkozói szektor?
A társas vállalkozások száma idén már több mint kétezerrel csökkent.…
Tovább olvasom >