Svájcban árusítaná a világ első sejttenyésztett marhahússzeleteit az izraeli Aleph Farms
Az izraeli Aleph Farms kérelmet nyújtott be a svájci hatóságokhoz azzal a céllal, hogy a világ első sejttenyésztett marhaszeleteit az Aleph Cuts márkanév alatt értékesíthesse Svájcban.
Az életciklus-elemzés azt mutatja, hogy a sejttenyésztett marhahús a hagyományoshoz képest 92%-kal csökkentheti a marhahústenyésztés szénlábnyomát, ha a termelési folyamat során megújuló energiát használnak, 95%-kal a föld- és 78%-kal a vízfelhasználást.
A svájci szabályozás
Az Európai Unióéhoz hasonlóan a svájci szabályozási keretrendszer is szigorú és megalapozott eljárást alkalmaz az új élelmiszerek biztonságosságának értékelésére. Ahhoz, hogy a sejttenyésztett hús Svájcban kereskedelmi forgalomba kerülhessen, az Aleph Farmshoz hasonló vállalatoknak átfogó biztonsági dokumentáció benyújtásával engedélyt kell kérniük a Szövetségi Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Hivataltól (FSVO). Ez az eljárás szigorú biztonsági értékelést és kiterjedt toxikológiai vizsgálatokat foglal magában, amelyek célja az élelmiszer biztonságosságának alátámasztása. Az értékelés várhatóan legalább 12 hónapot vesz igénybe.
A lépést mind a Good Food Institute Europe, mint pedig a ProVeg International üdvözölte.
Kapcsolódó cikkeink
Lendületet vett a növényi alapú élelmiszerek eladása Európában
Lendületesen ível felfelé a növényi alapú élelmiszerek forgalma Európában, mely…
Tovább olvasom >Átszervezi Tegut leányvállalatát a svájci Migros Zürich
Átfogó átszervezést tervez végrehajtani német leányvállalatánál, a Tegutnál a svájci…
Tovább olvasom >Soha nem volt ennyire lendületes a növényi alapú élelmiszerek forgalma Németországban
Új rekordot döntött a növényi alapú hús- és tejhelyettesítők piaca…
Tovább olvasom >További cikkeink
Az ipari termelés 4,2 százalékkal mérséklődött novemberben
2024 novemberében az ipari termelés volumene 4,2, munkanaphatástól megtisztítva 2,9…
Tovább olvasom >Globális trendek – élelmiszeripari insightok
Az élelmiszeripar globális trendjeinek és innovációinak vezető platformjaként működő SIAL…
Tovább olvasom >Minden negyedik magyar javítaná emésztési jóllétét, de nem tudja, hogyan
Az új év kezdete sokak számára az egészségükre való tudatosabb…
Tovább olvasom >