Stabilizálódni látszik a háztartási vegyi áru és kozmetikum pozíciója

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 09. 22. 08:00

Értékben stabil a háztartási vegyi áruk és kozmetikumok kiskereskedelmi forgalma az első félévben. Mennyiségben csak 1 százalékkal csökkent, tavaly január–júniushoz képest. Többek között ezt állapítja meg a Nielsen piackutató vállalat az évi 300 milliárd forintot meghaladó piacról.A Nielsen által mért 60 háztartási vegyi áru és kozmetikum első félévi forgalma meghaladja a 145 milliárd forintot. A legnagyobb forgalmú húsz kategória közül mind értékben, mind mennyiségben nőtt a toalettpapír, szappan, továbbá arc- és szemránckrém, rovarirtó és borotvakészülék bolti eladása, a tavalyi első félévhez viszonyítva.

Négy százalékkal nőtt a drogéria forgalma

A bolttípusok között figyelemre méltóan erősödött a drogériák pozíciója. Forgalmuk értékben 4, mennyiségben pedig 3 százalékkal emelkedett, az első félévben.
Ugyanakkor a fogyasztók jelentős aránya részesíti előnyben a láncok nagy eladóterű üzleteit. Így a vegyi áruk beszerzése jóval koncentráltabb, mint az élelmiszereké. A hipermarket stabilan tartja vezető pozícióját; az értékben mért eladásokból 38 százalék jutott rá legutóbb január–júniusban, ahogyan a tavalyi hasonló periódusban is. A drogéria mutatója 26-ról 27 százalékra nőtt, egyik évről a másikra. A főleg szupermarketet és diszkontot magában foglaló 401–2 500 négyzetméteres csatorna részaránya stabilan 18 százalék.
A 400 négyzetméteres és kisebb üzletek piaci részesedése alacsony, és általában stabil. Csak az 50 négyzetméteres és kisebb, hagyományos boltok mutatója lett 1 százalékponttal alacsonyabb – 3 százalékra csökkent.

Többet adtak el promócióban

A bolti eladás ösztönzésében egyre nagyobb szerepet játszanak a promóciók. A Nielsen idén az első félévben tizenegy vegyi kategória promóciós eladásait vizsgálta. Kiskereskedelmi forgalmukból – értékben – 44 százalék jutott promócióra. Ez 1 százalékponttal több, mint a múlt év első hat hónapja során.
Az idei adatok alapján a kiskereskedelem egy-egy vegyi kategória forgalmán belül promócióban a legnagyobb arányt papír zsebkendőből, öblítőből és tusfürdőből adta el. Sorrendben az arány 63, 55 és 50 százalék. A változás mértéke, múlt évhez képest, papír zsebkendőnél plusz 10, öblítőnél mínusz 2, míg tusfürdőnél plusz 2 százalékpont.

Utánuk következik a mosogatószer (44 százalék), pelenka (43), dezodor (41), sampon (36), fogkrém és háztartási tisztítószer (33-33), valamint fogkefe, kéz- és testápoló krém (23-23).
A promóciók hatékonysága is megállapítható az elemzés alapján, azaz a promóciós értékesítésen belül mekkora rész jut többletértékesítésre. Azért beszélünk többletről, mert a promócióban vásárlók egy része akkor is megvette volna az árut, ha éppen nem promóciózzák.

Ebből a szempontból a vizsgált tizenegy kategóriánál megállapítottuk: az alapértékesítésen felül a promóciós eladások átlag 60 százaléka tekinthető pluszforgalomnak. Egyes kategóriáknál magasabb az arány, például öblítőnél. Másoknál viszont alacsonyabb, ahogyan a samponnál is.
Hatékonyság szerint vegyi áruknál az öblítő vezet 75 százalékos mutatóval, a mosogatószer (72) és a papír zsebkendő (71) előtt.

Saját márkák lassú térnyerése

Egyre nagyobb figyelmet érdemel a kereskedelmi márkák lassú térnyerése. Ez a trend az élelmiszereknél jobban érvényesül – értékben legalábbis. A Nielsen által mért 90 élelmiszer-kategória bolti forgalmából ugyanis értéket tekintve 23 százalék jutott a kereskedelmi márkákra, idén az első félévben. Mennyiség szempontjából pedig 31 százalék. Háztartási vegyi áruknál a kereskedelmi márkák aránya értékben 17, mennyiségben viszont 51 százalék. Előbbinél 1 százalékpont a növekedés tavaly január–júniushoz képest, utóbbinál viszont 3 százalékpont.

Kereskedelmi márkás (angolul Private Label) az a termék, amit csak egy lánc, esetleg kereskedő értékesít, vagy egy gyártó cég csak adott lánc részére gyárt.
A saját márkanév lehet egyben a lánc neve is, de speciális fantázianév is. A fantázianév különösen jellemző a Drogerie Markt, Penny Market, Lidl és Aldi választékára. Előfordul, hogy különböző termékkategóriákat eltérő saját márkanéven forgalmaznak. Ilyen például a Sparnál az S-Budget vagy a Pretty Baby. További példaként említhető a Drogerie Marktnál a Babylove, Denkmit stb.

Kiemelkedik a diszkont

A bolttípusok közül a diszkont a bajnok. Az Aldi, Lidl, Penny és Profi üzleteiben a háztartási vegyi áru és kozmetikum forgalmából értékben, a tavaly első félévi 54-ről idén 58 százalékra nőtt a saját márkáik részesedése. Mennyiségben a változás 91-ről 93 százalék.
Szupermarketben érték szempontjából 21, hazai láncokban 15, drogériában 15, hipermarketben 9, egyéb üzletekben 8 százalék a saját márkák részaránya, az év első hat hónapjában.
Négy csatornában regisztráltunk növekedést. A drogériában nem nőtt a saját márkák részesedése. Hipermarketben viszont a tavalyi első félévi 10 százalék után idén 1 százalékponttal kisebb lett a mutató.

Haj- és szájápolás erős gyártói márkák

Legkeresettebbek a saját márkák háztartási papírárunál. A kategória mennyiségben mért forgalmából 55 százalék jutott rájuk, idén január–júniusban; 3 százalékponttal több, mint egy évvel korábban. Utána a babaápolási szerek következnek, 30 százalékkal. Itt mínusz 9 százalékpontot regisztráltunk.
További sorrend: női higiéniai termékek (24 százalék), szájápoló szerek (20), általános tisztítószerek és férfi kozmetikumok (19-19), testápoló szerek (18) és hajápoló szerek (12).
Ez a felsorolás egyben a gyártói márkák bizonyos pozícióira is fényt vet. Ebből a szempontból általában legerősebbek a hajápoló és a testápoló szerek gyártói márkái.

Megkérdeztük három vegyi termékcsoportnál a saját márkák vásárlóit, hogy miért azokat vásárolták. Legtöbben azt mondták, hogy „minőségük ugyanolyan jó, mint a gyártói márkáké”. Így vélekedett tisztítószereknél 44 százalék, személyes higiéniai termékeknél 43, míg háztartási papíráruknál 40.
„Olcsóbb volt” – ez a második leggyakoribb indok. Utána következik, hogy „jobban megéri az árát”. Mindkét választ 30 százaléknál többen adták. (Megjegyezzük, hogy egy megkérdezett több választ is adhatott).
Figyelemre méltó arányban említették még a csomagolás vonzó voltát: személyes higiéniai termékeknél a válaszadók 10 százaléka adta ezt a magyarázatot.

Javuló mutatók

Összességében a bolti forgalom trendjének javulását jelzi, ha a legutóbbi tizenkét hónapot nézzük. 2009. július–2010. júniusban a háztartási vegyi áru és kozmetikum kiskereskedelme mennyiségben 2 százalékkal csökkent 2009. július–2010. júniusban, ahogyan egy évvel korábban is. Viszont csak az idei első félévben már mínusz 1 százalékot regisztráltunk.

Szintén jobb helyzetet tükröznek a legutóbbi periódusok mutatói. Múlt év május–júniusban 1 százalékkal csökkent a mennyiségi eladás, az egy évvel korábbi hasonló periódushoz hasonlítva. De idén május–júniusban már nem csökkent a forgalom mennyiségben, az előző hasonló periódushoz képest.

Kapcsolódó cikkeink