Jelentős emelkedés a kiskereskedelemben – ágazati kitekintő

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 05. 07. 13:27

Márciusban jelentősen, 2%-kal bővült a kiskereskedelmi forgalom az előző hónaphoz képest a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint egyaránt. A trend pozitív, azonban a konjunktúraindexek arra engednek következtetni, hogy a vásárlási kedv csak mérsékelten emelkedhet középtávon.

A kereskedelem teljesítménye:

 • A márciusi szezonális és naptárhatástól kiigazított adatok alapján a kiskereskedelmi forgalom volumene 2,0%-kal bővült havi alapon. A januári stagnálás és a februári csökkenés után ez az első pozitív jel a kereskedelem élénkülésére, bár ehhez nagyban hozzájárult, hogy a húsvét idén márciusra esett (melynek hatását a KSH egyébként igyekszik tompítani a kiigazítással).
 • Éves alapon a növekedés 4,2% volt, ami ugyan kiugrónak tűnik az elmúlt hónapok adataihoz képest, ehhez nagyban hozzájárult a bázishatás, ugyanis a tavalyi év leggyengébb hónapjához hasonlítjuk az idei márciust. A következő hónapokra is növekedést várunk éves szinten, de a mostaninál jelentősebb megugrásra egyelőre nem számítunk.

Kiskereskedelmi forgalom, reálbér és fogyasztói bizalom

 •  A fogyasztói bizalom ugyan áprilisban kis mértékben lefelé korrigált, de továbbra is növekvő trendben van. Az élelmiszerárak esetében tapasztalható lassuló infláció (0,7% februárban) pedig tovább erősítheti az egyébként is bővülő élelmiszer fogyasztást.
 • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 5,7%-kal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,6%-kal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Kiskereskedelmi üzletek forgalma üzlettípusonként, y/y

 • Hosszú idő után most először növekedett a nem-élelmiszer kategória forgalmának volumene, a következő hónapokban a kertészeti és kültéri szabadidős tevékenységek beindulásával további emelkedést várunk.
 • Az élelmiszer-kiskereskedelem 77%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,7%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,8%-kal emelkedett.
 • Márciusban 4,2%-kal bővült a csomagküldő és internetes kereskedelem forgalmának volumene (y/y), jelenleg a teljes kiskereskedelmi forgalom 7,4%-át teszi ki. Az előző hónaphoz képest 1,9%-ot nőtt a volumen.
 • A nem élelmiszer-kiskereskedelemben a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek forgalmának volumene továbbra is növekedést mutat (+3,9%), az iparcikk jellegű vegyes üzletek volumene 2,3%-kal, a könyv, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben pedig 1,5%-kal növekedett a volumen februárban. A textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 1,9%-kal, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 4,4%-kal, a használtcikk-üzletekben 5,9%-kal csökkent a volumen.
 • Az euróövezet gazdasági hangulatindexe (ESI) a márciusi 96,2 pontról 95,6 pontra csökkent áprilisban. Magyarországon azonban emelkedett a mutató, jelenleg 98,8 ponton áll. A GKI indexei lefelé korrigáltak: a konjunktúra index 2 ponttal csökkent, a fogyasztói bizalmi index pedig 1,2 pontot süllyedt áprilisban. A nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető saját jövedelem megítélése kedvezőbb lett, ami jó hír a nem-élelmiszer kategória termékek fogyasztására nézve. Ugyanakkor már három hónapja romlik a következő 12 hónapra vonatkozó saját pénzügyi helyzet megítélése, valamint áprilisban növekedett a munkanélküliségtől való félelem is, ezek pedig arra engednek következtetni, hogy a vásárlási kedv csak mérsékelten emelkedhet

A kereskedelem meghatározó folyamatai:

 • A márciusi kiskereskedelmi adatok mind havi, mind éves alapon kedvező fordulatot mutatnak. A havi növekedéshez leginkább a húsvét járulhatott hozzá, de a kedvező reálbérek és az óvatosság oldódása miatt a következő hónapokban is emelkedést várunk. A pozitív éves változás mértéke a gyenge bázisnak is köszönhető, a következő hónapokban már erősödő bázishoz történik a viszonyítás, így a növekedés mértékében nem számítunk nagy ugrásra, de a pozitív trend fennmarad. MBH Elemzési Centrum várakozás: kiskereskedelmi forgalom év/év változás 2024-re 2,8%, fogyasztóiár-index éves átlag 4,1%, nettó reálbér 7,5%.
 • Csökkent az üzemanyagfogyasztás itthon az első negyedévben. A Magyar Ásványolaj Szövetség adatai szerint az előző év első három hónapjához képest idén 3,3%-kal kevesebb 95-ös benzin fogyott, míg prémium motorbenzinből 20,2%-kal több, így motorbenzinből nagyjából a tavalyi szinten maradt a fogyasztás. Gázolaj esetében 4,6%-os volt a visszaesés volumenben, prémium gázolajból azonban 17,7%-kal több fogyott, így dízelből összesen 3,1%-os a csökkenés. Elmondható, hogy mindkét kategóriában a prémium üzemanyag keresletének emelkedése akadályozta meg a nagyobb visszaesést.

Szabályozói változások

 • Elhalasztják a versenytörvény módosítását, mellyel sokkal erősebb hatáskörrel ruházták volna fel a Gazdasági Versenyhivatalt. A halasztás oka lehetett, hogy a gazdasági szereplők több kifogást jeleztek a tervezettel kapcsolatban.

 

Készítette: Báthori Bence

Kapcsolódó cikkeink