KSH: a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,2, az előző hónaphoz képest 2,0 százalékkal emelkedett

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 05. 07. 13:29

Márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 5,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,6 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.
A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2,0 százalékkal bővült az előző hónaphoz viszonyítva.

2024. első negyedévében a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 2,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Márciusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumenének 5,7 százalékos emelkedésén belül az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 5,7 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,8 százalékkal emelkedett.

Míg a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,6 százalékkal növekedett, addig a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 3,9, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 2,3, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 1,5 százalékkal nőtt az eladások volumene, viszont a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 1,9, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 4,4, a használtcikk-üzletekben 5,9 százalékkal csökkent.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,4 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 4,2 százalékkal emelkedett.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 3,3 százalékkal bővült. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 4,3 százalékkal nőttek márciusban az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1586 milliárd forintot ért el idén márciusban. Az országos kiskereskedelmi forgalom 51 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 33 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott – ismertette a KSH.
Január-márciusban a kiskereskedelem forgalmának volumene 2,2 százalékkal emelkedett a naptárhatástól megtisztítva az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,9 százalékkal nőtt, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,7 százalékkal mérséklődött az értékesítés volumene az első negyedévben az múlt év azonos időszakához képest.

Kapcsolódó cikkeink