Magazin: Sirha Budapest 2022 – Partnerek, programok, piacok

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 01. 13. 06:01
Nagy Miklós CSAOSZ

Nagy Miklós
ügyvezető főtitkár
CSAOSZ

Helyzetkép a csomagolóipar újdonságairól

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) több mint 30 éve képviseli a csomagolóipar érdekeit és tölt be szakmai tájékoztatási, információszolgáltatási tevékenységet, amelyet az utóbbi időben szemléletformáló szereppel egészített ki. A szövetség a csomagolóipar szempontjából kiemelten fontos kiállításokat – közöttük a Sirhát – kísérőprogramok szervezésével igyekszik segíteni, egyúttal tagvállalatainak szakmai bemutatkozási, ismeretátadási lehetőséget teremteni.

A Sirha Budapest 2020 rendezvény alkalmával „Csomagolóipar az élelmiszeripar szolgálatában” címmel szerveztünk szakmai délelőttöt, ahol az érdeklődők teljesen megtöltötték a nem éppen kicsi konferenciatermet.

Jövő márciusra reményeink szerint hasonlóan érdekes és a célközönség számára fontos csomagolóipari újdonságokról adhatunk áttekintést: Hogyan alakul a csomagolások környezetvédelmi szabályozása? Lesz-e kötelező visszaváltási díj? Hogyan tervezzünk fenntartható csomagolást? Csomagolási érdekességek a Worldstar Csomagolási Világverseny tükrében – mindez csak egy kis ízelítő a terveinkből. //

Bocuse d’Or Europe 2022

Hamvas Zoltán

Hamvas Zoltán
elnök
Magyar Bocuse d’Or
Akadémia

6 év után újra Budapest, a Sirha Budapest 2022 szakkiállítás ad otthont a világ legrangosabbnak számító szakácsversenyének, a Bocuse d’Or európai döntőjének. 2022. március 23–24. között 20 ország legjobb séfje méri össze tudását, és egy nemzetközi séfekből álló kóstoló, valamint konyhai zsűri dönti el, kik jutnak majd Európából a lyoni világdöntőbe. A verseny budapesti megrendezése, amellett, hogy hatalmas mérföldkő a hazai gasztronómiának, egyben kiváló lehetőség a legjobb magyar alapanyagok és borok bemutatkozására, valamint arra, hogy a hazai szakács és pincér tanulók megismerkedhessenek a csúcsgasztronómiával.

Magyarországot a megmérettetésen Dalnoki Bence, a Stand Étterem sous chefje, és Nyikos Patrik az IKON étterem fiatal szakácsa képviselik, a csapat coacha Széll Tamás, elnöke Szulló Szabina.

A verseny hústál témájának kötelező eleme lesz az őzgerinc és -comb, a kacsamáj, valamint a három köret közül az egyiknek túrót és tejfölt is kell tartalmaznia, így a következő hónapokban Európa legjobbjai brillírozhatnak ezekből a valóban emblematikus magyar alapanyagokból. //

 

Főszereplőhöz méltón

BőszeÁkos_Metro

Bősze Ákos
HoReCa fejlesztési
vezető
METRO

A Metro 2022-ben is a legnagyobb standdal jelenik meg a Sirha kiállításon. Impulzív standot tervezünk, melyen számos aktivitással készülünk a vendéglátóipar minden résztvevője számára, legyen az séf, üzletvezető, tulajdonos, egy étterem vagy akár egy kantin képviselője. Az elmúlt időszakban számos szempontból megváltozott a vendéglátás, de persze vannak örökérvényű szempontok is, melyek mit sem változtak, így standunk koncepciójaként a fenntartható gasztronómiát és a különböző kihívásokra adott megoldásokat helyeztük középpontba.

Standunk magját a minden konyha középpontjában álló ultrafriss termékek adják. Napjaink kihívásaira adnak választ az ezt körülölelő szigetek annak érdekében, hogy hosszú távon fenntartható üzletet tudjon menedzselni bármely, velünk kapcsolatban álló vendéglátó egység.

Termékkínálatunkat a fenntartható beszerzés figyelembevételével állítottuk össze, így a free range ír báránytól kezdve egészen a magyar, lokális beszállítók termékeiig bemutatjuk termékkínálatunkat. Látogatóink például találkozhatnak olyan termelő termékeivel is standunkon, aki már 24 éve látja el áruházainkat, és rajtunk keresztül a magyar gasztronómiát zöldfűszerekkel és mikrozöldekkel.

Természetesen helyet kapnak digitális megoldásaink is, hiszen stratégiai célkitűzésünk, hogy a magyar gasztronómia ezirányú fejlődését is segítsük. Az érdeklődők így a nemrégiben indult DISH ételrendelési szolgáltatásunkkal is megismerkedhetnek. Az eseményekkel gazdagított kiállításról így tulajdonképpen azonnali segítséggel, megoldásokkal tud távozni a látogató. 

 

Ágazati marketingtámogatás

Septe József, Magyar Pékszövetség

Septe József
elnök
Magyar Pékszövetség

A Magyar Pékszövetség 2022-ben is várja a sütőipari vállalkozások képviselőit a Sirhán „A jövő elkezdődött – lépéskényszerben a sütőipar” című szakmai programján. Az egynapos rendezvény fókuszában az értékesítés, a szakboltok lesznek.

Egy jól működő pékséget két dolog jellemez leginkább: a kiváló alapanyagokból készült, jó minőségű, ízletes és főként egyedi termékei, illetve a szakboltja, ahol értékesíti azokat. A szövetség a kiállításon szintén erre a két komponensre helyezi a fő hangsúlyt. Bemutatókkal, előadásokkal készülünk, ahol az érdeklődők megismerhetik, hogyan építsék fel, rendezzék be szakboltjukat, hogy valóban erős értékesítési lábként szolgálhasson. A szövetség standja is egy 21. századi pékséget fog megjeleníteni, ahol a látogatók megismerhetik a hazai sütőipar legkiválóbb termékeit. Itt hirdetjük meg a XI. Szent István-napi Kenyérversenyt, amely jövőre megújult formában kerül megrendezésre. Ismertetik a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyrendszer pályázható sütőipari termékeinek feltételrendszerét. Reméljük, addigra már kóstolni is lehet a KMÉ-védjegyes péktermékeket. //

 

 

Sirha Business Café 2022

Szuna Noémi

Szuna Noémi
programszervező
Sirha Business Café

Nemcsak egy jó kávéra, de üzleti workshopokra is érdemes beülni a Sirha Business Café standjára. A kiállítás három napja során a kávé- és bárkultúra köré szerveződnek itt az előadások és panelbeszélgetések. A résztvevők válaszokat kaphatnak az adott terület üzletfejlesztési kérdéseire, megismerkedhetnek az új trendekkel, valamint a piac legnagyobb kihívásaival. A programokon olyan meghívott vendégeket kérdezhetnek, akik az ágazat ismert és izgalmas szereplői. Kiemelt téma lesz például a járványhelyzet okozta új fogyasztói szokások, a technológiai innovációk vagy az újgenerációs üzleti megoldások feltérképezése.

A kiállítás ideje alatt zajlik több kávés verseny is az F pavilonban, ahol főszerepet kapnak a tejhelyettesítő növényi alternatívák. A korábbi évek tapasztalatai alapján a szakma élénk érdeklődéssel fogadta a Sirha Business Café programjait. 2020-ban a legnagyobb sikert a szakmai kerekasztal-beszélgetések, valamint a barista és bartender workshopok aratták. //

 

 

Kemény, következetes munkával

Kiss-Szabó Eszter, Gasztrohős

Kiss-Szabó Eszter
kommunikációs vezető
Felelős Gasztrohős

A Felelős Gasztrohős Alapítvány 10 éve dolgozik a fenntartható gasztronómia, vendéglátás népszerűsítéséért – 2022-ben már második alkalommal működhetünk együtt a SIRHA Budapesttel. Az, hogy Közép-Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és horeca szakkiállításán is megjelenik a fenntarthatóság, jó visszaigazolás számunkra, hogy fontos, amit csinálunk, és a környezettudatos működés már megkerülhetetlen egy, a nemzetközi trendeket követő vendéglátós számára.

A 2022-es kiállításon kiemelt helyet kapnak a környezetbarát termékeket, szolgáltatásokat kínáló cégek; a Zöld Szigeten többször használható dobozrendszerrel, hazai jó minőségű alapanyagokkal és élelmiszeripari kutatásokat végző céggel is találkozhatnak a résztvevők. A Zöld Sziget mellett szervezünk egy egynapos konferenciát is, ahol szakértők segítségével járjuk körbe körforgásos gazdasági modellek beépíthetőségét a vendéglátóiparba és a séfek szerepét a fenntartható működésben. Ezen a konferencián kerül majd átadásra a 2022-es Gasztrohős Díj is, amivel ezúttal a legjobb termelő-étterem együttműködéseket és a hazai alapanyagokat innovatívan használó vendéglátóhelyeket díjazzuk.//

 

 

Tudatosan kiállítani, okosan támogatni

Nánay Csilla, Goodwill National Trading

Nánay Csilla
tulajdonos-ügyvezető
Goodwill National Trading

A 25 éve alapított, mai napig családi vállalkozásként működő Goodwill National Trading Kft. a kezdetek óta valamennyi Sirha Budapest rendezvényen részt vett kiállítóként. Fontos találkozóhelynek tartjuk az eseményt, amely remek lehetőséget kínál, hogy bemutassuk termékeinket a hazai gasztronómia igényes és az innovációkra egyre nyitottabb szereplői számára.

Az általunk képviselt márkák között kiemelt helyet szánunk a belga Callebaut és a francia Cacao Barry csokoládéknak, amelyek kategóriájukban a lehető legmagasabb minőséget képviselik, és izgalmas termékújdonságokkal készülnek a következő Sirha Budapestre is.

Ugyancsak a kezdetek óta, a Cacao Barry márkával közösen támogatjuk a Sirha Budapest Desszert Versenyt mint a versenyezni vágyó cukrász tehetségek bemutatkozásának legrangosabb hazai lehetőségét. Ugyanakkor, a Goodwill Kft. által működtetett Csokoládé Akadémia is rendszeresen segíti a szakma kiemelkedő egyéniségeit, legutóbb Menyhárt Attila cukrász séf felkészülését támogattuk a nemzetközi versenyek csúcsát jelentő World Chocolate Mastersre. //

 

 

A fenti cikk a Trade magazin 2021/12-01. számában is megjelent.

Kapcsolódó cikkeink