Rekordévet zárt a Waberer’s 2023-ban, a tavalyinál is magasabb osztalékot fizethet a részvényeseknek

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 03. 22. 11:47

Újabb rekordévet zárt a Waberer’s International, miután 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. A kihívásokkal teli környezet ellenére jól sikerült 2023-as év után a társaság igazgatósága részvényenként 120 forintos, az előző évit meghaladó mértékű osztalék kifizetését javasolja az áprilisban esedékes éves közgyűlésén.

Tovább javította eredményességét 2023-ban a Waberer’s International Nyrt., mely a következetesen végrehajtott stratégiának köszönhető. A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat árbevétele 4,6 százalékkal 710,9 millió euróra emelkedett, miközben nettó eredménye 53,6 százalékkal 29,7 millió euróra ugrott. A Waberer’s EBIT (üzemi) eredménye 17 százalékkal 42,8 millió euróra, míg EBITDA eredménye 14,8 százalékkal 95,6 millió euróra bővült, ezzel mindkét mutató esetében rekordszintet ért el a Csoport. Az árbevételnél nagyobb mértékben növekvő nyereségnek köszönhetően tovább javult a társaság EBIT és EBITDA marginja is: előbbi 5,4-ről 6 százalékra, míg utóbbi 12,3-ról 13,4 százalékra ugrott.

Barna Zsolt, a Waberer’s International Nyrt. elnök-vezérigazgatója szerint mozgalmas évet zárt a vállalat, miután a legfőbb piacainak számító nyugat-európai és magyarországi régió ipari termelési, illetve fogyasztási adatai az egész tavalyi évben stagnáltak, vagy enyhe mértékben csökkentek. Mindez közvetlenül befolyásolta a logisztikai szolgáltatások iránti keresletet, miközben a társaság szempontjából szintén fontos hazai biztosítási piacnak a különadó okozta kihívásokat kellett kezelnie. A Waberer’s ebben a változékony környezetben azokra a szegmensekre és ügyfelekre koncentrált, amelyeket kevésbé érintett az általános negatív gazdasági környezet, amihez megfelelő alapot biztosított a vállalat diverzifikált ügyfél- és szolgáltatás-portfóliója. A kihívásokkal teli környezet ellenére jól sikerült 2023-as év után a vállalat igazgatósága részvényenként 120 forintos osztalék kifizetését javasolja az áprilisban esedékes éves közgyűlésén (a tavalyi 100 forintos osztalékot követően).

A Waberer’s stratégiájának fókuszában a Szerződéses Logisztika (RCL) tevékenység áll, melynek árbevétele 209,8 millió euróra (+5,2%), míg EBIT eredménye 15,3 millió euróra emelkedett (+37,3%). A szegmens árbevétel-növekedése az autóipari és petrolkémiai gyártástámogató logisztika bővülésének, valamint a sikeres ügyfélakvizícióknak köszönhető. Az üzletágak közül a Fuvarozási és Szállítmányozás (ITS) 2023-as árbevétele 2,8 százalékkal 437,3 millió euróra nőtt, miközben EBIT-je 9,7 százalékkal 8,9 millió euróra csökkent. A szegmens annak ellenére volt képes az előző évit megközelítő eredmény elérésére, hogy az általános európai fuvarozási keresletcsökkenés miatt a spot piacon fokozódó árversennyel, valamint az előző évinél hosszabb és koncentráltabb nyári gyárleállásokkal kellett megküzdenie. Mindez azonban a key account ügyfelek magas aránya miatt a rövidebb távú áringadozások hatása miatt korlátozott volt az eredményre, és ezen ügyfélkör stabil keresletet biztosított a terület számára. A Waberer’s Biztosítási Szegmens árbevétele 82,4 millió euró (+17,7%), míg EBIT eredménye 18,6 millió euró (+19,3%) volt 2023-ban. Az üzletág 2023-ban 22 százalékkal bővítette szerződéses állományának számát, míg a növekvő EBIT teljesítmény elsősorban a magas kamatkörnyezetben elért kiemelkedő befektetési eredménynek volt köszönhető. 

Barna Zsolt a 2023-as eredmények ismertetésekor kiemelte, hogy a társaság tavaly frissítette stratégiáját, melyben azzal számol, hogy 2027-re a közép- és kelet-európai régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává válik, miközben árbevétele és EBIT (üzemi) eredménye jelentősen, a 2022-es értékek közel duplájára emelkedik. Hozzátette, hogy a stratégia megvalósítása során kiemelt figyelmet fordítanak a fenntarthatósági szempontokra, így a vasúti és intermodális szállítás arányának növelésével fejlesztik zöld szolgáltatásaikat, valamint zöld beruházásokkal és energiahatékonysági intézkedésekkel csökkentik a károsanyag-kibocsátást. A Waberer’s már 2023-ban jelentős lépéseket tett a stratégiában kitűzött célok elérése érdekében, hiszen elindították az eddigi legnagyobb raktárfejlesztést Ecseren, és telket vásároltak Debrecenben egy újabb logisztikai központ fejlesztése céljából. A vállalat két jelentős akvizíciót is bejelentett 2023-ban: egyrészt a vasúti logisztikában meghatározó szereplő PSP (Petrolsped) Csoport, valamint a szerbiai MDI disztribúciós társaság többségi részesedésének megvásárlását. Ezen fejlesztések és felvásárlások első eredményhatásai már 2024-ben láthatóak lesznek, így a Waberer’s idén tovább halad a stratégia megvalósításában. A Waberer’s elnök-vezérigazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy 2024-ben 800 millió eurót megközelítő árbevétellel és a tavalyihoz hasonló nagyságrendű, 40 millió euró feletti EBIT teljesítménnyel számolnak.

Kapcsolódó cikkeink