Újra szárnyal a baromfiágazat
Bár a tavalyi madárinfluenza-járvány komoly károkat okozott, de 2017 végére a szektor visszanyerte korábbi erejét. A fogyasztás a baromfiágazatban nő, az étkezési tojás esetében pedig jelentősen erősödött a legális termelők helyzete.
Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke, igazgató, az év eleji nehézségek ismertetésével kezdte az ágazat elemzését:
– 2016 novemberében jelentkezett először hazánkban a madárinfluenza. 2016 decemberétől 2017 márciusig rendkívül nagyszámú kitörés volt, melynek következményeként több mint 3 millió madár leölését kellett hatóságilag elrendelni – ez már önmagában is nagyon komoly veszteséget okozott. E direkt károkat azonban a Magyar Állam megtérítette a termelőknek. A betegség megjelenését követően több közvetett kár is keletkezett: számos exportországból kitiltották a magyar baromfitermékeket, de a vágóhidakról és a feldolgozóiparból is hiányoztak ezek a madarak, így kényszerű leállásokat okoztak több víziszárnyas-vágóüzem esetében.
Dr. Csorbai Attila
elnök
Baromfi Termék Tanács
Ezzel a komoly teherrel vágtunk neki a 2017-es évnek, bár pozitív hatásként jelentkezett, hogy a baromfihús és az étkezési tojás áfája 5%-ra csökkent, ami a fogyasztói árakban, így a fogyasztás mértékében is megmutatkozott. Úgy látjuk 10%-körüli bővülést tudott ez az intézkedés elérni. Illetve az étkezési tojás óriási megtisztulási folyamaton esett át, tehát jelentősen megerősödött a legális piaci szereplők pozíciója.
Az Európai Uniót több sokkhatás is érte baromfihús tekintetében, az egyik legjelentősebb, hogy a legnagyobb exportpiac, Dél-Afrika bezárta kapuit az uniós szárnyasok előtt. Komoly politikai vita alakult ki a két térség között. Ki kell továbbá emelni a különböző nemzetközi kereskedelmi egyezmények egyelőre nehezen átlátható felvetéseit, szabályozásait. Különös tekintettel a dél-amerikai államokat tömörítő Mercusor országokra.
Az ünnepek alatt is nagy számban fognak jó minőségű, magyar termékek kerülni a hazai asztalokra. Az árak is kedvezően alakulnak az adócsomagnak köszönhetően. Úgy látjuk, hogy a vásárlók azonos ár és minőség mellett már 95%-ban a magyar termékeket választják. Ez a fajta tudatosság a fogyasztásban, a hazai, elsősorban árérzékeny vásárlók esetében mindenképp előrelépésnek tekinthető. Étkezési tojások tekintetében kiemelném a Koronás Tojás védjegyünket, mely ellenőrzötten magas színvonalat biztosít.
Ami az elkövetkező néhány évet illeti, jelentős fejlődést várok, elvégre a világ fehérjeigénye rohamosan növekszik, a baromfi pedig a legjobb ár-érték arányú termék, könnyen beépíthető az egészséges táplálkozásba, és vallási korlátok sem tiltják a fogyasztását. A termelés pedig Közép-Kelet-Európa felé tolódik. Az étkezésitojás-szektorban bízom abban, hogy a versenyképességünk tovább javul, és 3-5 éves távlatban megvalósítható, hogy 100%-ban önellátóak legyünk. //
Kapcsolódó cikkeink
Durván emelkedik a baromfi – és sertéshús ára
Az AKI (Agrárközgazdasági Intézet) legfrissebb jelentése szerint a magyar baromfiágazat,…
Tovább olvasom >Emelkedtek a húsárak az EU-ban, kivéve a baromfi
Az Európai Unióban 2024 februárjában általánosságban emelkedtek a húsárak az…
Tovább olvasom >Bőséges lesz a tojáskínálat a szakmai szervezetek szerint
Bőséges lesz a tojáskínálat a boltokban húsvétkor, de az árakban…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nem füstöltek el a grillsajtok
Bár tavaly a grillsajtok piaca egy kisebb összeomlást élt át,…
Tovább olvasom >Mit mondanak a vásárlók az új kereskedelmi eszközökről?
A Consumer Panel Hungary GfK–YouGov év elején megkérdezte paneltagjait online vásárlási szokásaikról,…
Tovább olvasom >Speciális élelmiszerek toplistája: 1. Diabetikus, 2. Szénhidrátcsökkentett, 3. Laktózmentes
Együnk-e tojást, vagy nem ajánlott? Igyunk-e állati eredetű tejet, vagy…
Tovább olvasom >