Porból nem lesz jó fagylalt

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 06. 25. 10:41

A cukrász ipartestület legfiatalabb vezetői közé tartozik Ipacs Balázs, a tápiószecsői Hisztéria cukrászda társtulajdonosa, a Magyar kézműves fagylalt napja és a Fagylalt éjszakája programok egyik ötletgazdája. Beszélgetőpartnerünk szerint a fagylaltot nem kell a diétázók igényeihez alakítani.

Ipacs Balázs

Ipacs Balázs

Mi ma a szakma legnagyobb problémája?

Az „albán jelenség”! Számos helyen – sokszor magyar tulajdonú cukrászdákban is – gyenge minőségű alapanyagokból rossz fagylaltokat készítenek, de veszik az emberek, mert nagy adagot kapnak, olcsón.

Mi motiválja, hogy közösségi munkát végezzen?

A kézműves fagylalt népszerűsítése, „felsőbbrendűségének” bizonyítása – ezt tartom fontosnak. Hogy mindennek érdekében örömmel vállalok társadalmi munkát is, az azért van, mert a közízlést és a közvéleményt a szakma igényes képviselői is csak együtt tudják hatékonyan formálni, együtt tudjuk felvenni a harcot az ipari fagylalttal szemben.

De mégis, mi ellen kell felvenni a harcot?

Az itthon kapható jégkrémek többségét (és jó néhány fagylaltot) hívom iparinak. A gyenge textúra jellemző rájuk, a magas zsírtartalom, az aromák használata, no meg a gyorsan elillanó ízek. Elfogadom, hogy kötőanyagokat, pasztákat, gyári variegátókat használjanak a cukrászok, de porból nem lehet jó fagylaltot készíteni!

Családi cukrászatuk sikerei ismertek. Mire büszke közösségi eredményei közül?

Hogy az ipartestület közgyűlése Pest megyei elnöknek választott, abban bizonyára az is közrejátszott, hogy egyik ötletgazdája és társszervezője voltam a Magyar kézműves fagylalt napja és a Fagylalt éjszakája programoknak. Minden lehetséges fórumon képviselem a minőségi fagylalttal kapcsolatos elveimet, és biztosan sokan el is fogadják őket, mert például a két évvel ezelőtti 72-höz képest idén már 460 cukrászda vett részt a Kézműves fagylalt napján.

Mit tart trendinek a fagylaltok világában?

Ahogy a modern desszertek területén, a fagylaltok között is természetessé válik a többféle textúra együttes használata – nálunk is több ilyen van a kínálatban, az üzlet nevét viselő Hisztéria például fehér csokoládéból készült fagylalt eper- és csokivariegátóval, ropogós gabonagolyóval. Fontosnak tartom a helyi termékek használatát is, itt a Tápió-vidéken mi a helyi tejet, a tápiószecsői mézet, sőt a különleges homoki szarvasgombát is használjuk termékeinkben.

És az egészségtrendek?

Úgy gondolom, a fagylalt édes termék; a diétázóknak, cukorbetegeknek nem való. Nem hiszek a cukormentes fagylaltban! Minden gyümölcsfagylaltunk laktózmentes.

Önnek melyik a kedvenc „műfaja”?

Szeretek játszani a fűszernövények ízével – készítek bazsalikomos citrom-, kakukkfüves málna-, tonkababos csokifagylaltot. Van 5-6 állandó íz a választékunkban, a többi főként szezonális, és mindig figyelünk arra, hogy hetente új íz kerüljön a kínálatba. Szívesen alkalmazok vendégvonzó, kreatív apróságokat a kiegészítők, kellékek között is, például minden tölcsér aljára kevés lágy csokoládét folyatunk.

Címkék: ,

Kapcsolódó cikkeink