Az MDOSZ a népszerű nyári csemegékre fókuszál
A nyár legkedveltebb hűsítői között találjuk a fagylaltot, a jégkrémet és egyéb jeges finomságokat, amelyek nemcsak ízletesek, de kellemesen hűsítik is a forró napokat. Az MDOSZ Táplálkozási Akadémia júliusi hírlevelében részletesen bemutatja ezeket a népszerű nyári csemegéket, és hasznos tanácsokkal látja el a fogyasztókat.

Egészséges opciók is léteznek
Fagylalt és jégkrém: Mi a különbség?
Bár a mindennapi szóhasználatban gyakran szinonimaként említjük a fagylaltot és a jégkrémet, valójában jelentős különbségek vannak köztük.
Fagylalt: Cukrászati technikákkal készül, közvetlenül a fogyasztás helyén. Készíthető pasztőrözéssel vagy hideg eljárással, különféle alapanyagokból, például fagylaltporból, pasztából, tejjel vagy vízzel.
Jégkrém: Gyárilag előállított termék, amely hőkezelést és gyakran homogénezést is kap. Fagyasztott állapotban kerül az üzletekbe, ahol csomagoltan árusítják.
Kézműves Fagylaltok: A Minőség Garanciája
A kézműves fagylaltok a természetes összetevőik és hagyományos elkészítési módjuk révén kiemelkednek a többi fagylalt közül. Ezek a termékek nem tartalmaznak mesterséges színezékeket, aromákat vagy tartósítószereket. A Magyar Cukrász Ipartestület által évente megrendezett Év Fagylaltja verseny célja, hogy népszerűsítse ezeket a minőségi fagylaltokat és ösztönözze a cukrászokat a magas színvonalú termékek készítésére.
Sorbet, Jégkása és Parfé: Könnyű és Frissítő Alternatívák
A sorbet, jégkása és parfé könnyű és frissítő alternatívákat kínálnak a hagyományos fagylaltok mellett.
Sorbet: Gyümölcspüréből, cukorból és vízből készül, esetenként némi alkohollal.
Jégkása: Alapanyagai megegyeznek a sorbetével, de állagában darabosabb, jeges textúrájú.
Parfé: Felvert tejszínhabból készül, amelyet gyümölcsökkel, csokoládéval vagy más ízesítőkkel kevernek, majd lefagyasztják.
Egészséges Nyári Hűsítők
A nyári nyalánkságok beilleszthetők egy egészséges étrendbe is, ha figyelünk az összetevőikre és mértékkel fogyasztjuk őket. A fagylaltok energiatartalma változó, de egy gombóc (kb. 4 dkg) általában 100-160 kcal között van. Érdemes összehasonlítani a termékek zsír- és cukortartalmát, és lehetőség szerint friss gyümölcsökkel helyettesíteni a cukrot.
Praktikus Tanácsok a Fagylaltvásárláshoz
A fagylaltok összetétele miatt könnyen romlandók, ezért mindig ügyeljünk a tárolási hőmérsékletre. A jó minőségű fagylaltban nincsenek jégdarabok, és a tölcsért védik a szennyeződéstől. Vásárlás előtt érdemes ellenőrizni, hogy a fagylalt előállítójának neve és címe jól láthatóan ki van-e függesztve.
Frissítő Receptek Otthonra
Az MDOSZ hírlevele két egyszerű és finom receptet is megosztott:
Almás Sorbet:
- Hozzávalók: 1 kg alma, 160 g porcukor, 1 citrom leve, 200 ml víz, ½ teáskanál vaníliapor
- Elkészítés: Az almát felkockázzuk, kipréseljük, majd a többi hozzávalóval főzzük, turmixoljuk és fagyasztjuk.
Eperfagylalt:
- Hozzávalók: 650 g eper, 250 ml tejszínhab, 1 citrom leve, 100 g porcukor
- Elkészítés: Az epret pürésítjük, majd a többi hozzávalóval keverve fagylalttá fagyasztjuk.
Összegzés
A nyári hűsítő finomságok, mint a fagylalt, a jégkrém és a sorbet, nemcsak ízletesek, hanem megfelelő körültekintéssel beilleszthetők egy egészséges étrendbe is. Az MDOSZ hírlevele hasznos tanácsokat és recepteket kínál, hogy a nyár örömteli és hűsítő élményekkel teli legyen.
Kapcsolódó cikkeink
Fagyiban mérve is nagy a különbség: a németek panaszkodnak, a magyaroknak meg alig jut
A németek közel kétharmada szerint túl drága lett a fagylalt…
Tovább olvasom >Milliószámra viszik a jégkrémet a Tescókból
Több millió darab jégkrémet vásárolnak a magyarok a nyári szezonban…
Tovább olvasom >Gombócok ideje
A hazai szakma láthatóan követi a fagylaltvilágtrendeket és nyitott az…
Tovább olvasom >További cikkeink
GKI elemzés: Miért élnek szűkösebben a magyar háztartások, mint bárki más az EU-ban?
Képzeljük el, hogy minden uniós ország lakói egy nagy áruházban…
Tovább olvasom >KSH: az ipari termelői árak 2025. májusban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal mérséklődtek, az egy évvel korábbihoz képest átlagosan 6,9 százalékkal növekedtek
2025 májusában az ipari termelői árak átlagosan 6,9 százalékkal meghaladták…
Tovább olvasom >A fogyasztás húzza a gazdaságot
Az Egyensúly Intézet friss előrejelzése szerint a magyar gazdaság idei…
Tovább olvasom >