Orosz boltlánc érkezik Magyarországra: áprilisi tréfa vagy valóság?

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 04. 11:40

Nagy port kavart a közvéleményben a hír, miszerint az orosz Lidl, azaz a Mere még az idén megjelenik Magyarországon. A terjeszkedés hatalmas volumenű lenne, három év alatt több száz milliárdos forgalmú hálózatot terveznek kiépíteni, és legalább kétszáz boltot nyitnának. Azonban furcsa módon senki sem tudott róla, még a Mere-nál sem – úgy tűnik, áprilisi tréfa volt a hír.

Valóban: a hír április 1-jén járta be a hazai sajtót. A hírt először a Haszon.hu közölte, akik egy e-mail alapján értesültek a fejleményről, amelyet – állítólag – az orosz diszkont képviselői küldtek ki potenciális üzleti partnereiknek február végén. Az e-mail tartalmazta a konkrét beruházási terveket is, miszerint az elkövetkező évben húsz üzletet nyitnak Budapesten és az agglomerációban, három év alatt pedig már kétszáz boltot terveznek, 700 millió eurós (durván 280 milliárd forint) forgalom mellett. Ezek az adatok összehasonlíthatók a Lidl jelenlegi pozíciójával, hiszen a Mere tervei alapján az ő forgalmuk a nyolcadik legnagyobb lehetne Magyarországon, míg a Lidl ehhez az eredményhez nagyjából 15 év alatt jutott el – mutat rá a VG.hu.

Jön a Mere üzletlánc Magyarországra!?

Azonban a sajtó és a kormányzati szereplők sem tudtak semmit erről az orosz boltlánc terjeszkedési terveiről. Ez különös, hiszen egy ilyen jelentős változás általában nem történhet meg az állam és a versenytársak tudta nélkül. A Mere hivatalos reprezentánsaival sem sikerült kapcsolatba lépni, ami csak tovább fokozta a kétségeket.

További kérdéseket vet fel az is, hogy az orosz sajtóban sem található nyoma a magyarországi terjeszkedési terveknek. Még február végén arról számoltak be, hogy az orosz tulajdonosok átnevezik a Mere márkanevet MyPrice-ra, és az első ilyen boltot Belgiumban már meg is nyitották. Ezek a tények arra utalnak, hogy valami nincs rendben a Mere magyarországi érkezési történetével.

Bár a Mere terveit sokan kételkedve fogadják, nem zárható ki teljesen, hogy valóságosak lehetnek. A tavaly szeptemberi hírek szerint az oroszok feladták a nyugat-európai ambícióikat, és inkább Kelet-Európára koncentrálnak, beleértve Szerbiát és Litvániát is. Azonban az uniós szankciók és a magyar szabályozási környezet kérdéseket vet fel a Mere tervezett terjeszkedése kapcsán.

Összességében tehát egyelőre talány, hogy az orosz Mere boltlánc érkezése Magyarországra valóságos lehet-e, vagy csak egy áprilisi tréfa volt az egész…

Kapcsolódó cikkeink