Óriási mennyiségben áll a kávé és a kakaó, mégis brutálisan drága lehet

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 12. 04. 12:34

Az Európai Unióban júniusban hatályba lépett uniós szabályozás, mely részben vagy egészben erdőirtásra visszavezethető termékek kereskedelmét tiltja, hatalmas káoszhoz vezethet a következő években. A rendelet szerint az EU-n belül tárolt több százezer tonna kávé és kakaó kockázatnak van kitéve, és megsemmisülhet az új előírások miatt.

A kötelező elírás miatt komoly készletek halmozódhatnak fel

Az Intercontinental Exchange (ICE) és az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által közösen kiadott felhívás szerint az EU raktáraiban tárolt termékek esetében az uniós zöldítés árát kénytelenek lesznek megfizetni a fogyasztók. A jogszabály által biztosított átmeneti időszak 2024 végéig tart, azonban a szakértők szerint a hatalmas mennyiségű kávé és kakaó miatt még mindig nagy a bizonytalanság és a kavarodás.

Az ICE ügyvezető igazgatója, Pamela Coke-Hamilton elmondta, hogy bár az átmeneti időszakon belüli piaci megjelenés elfogadható, az átmeneti időszak végéig történő visszatartás problémát okozhat. Kiemelte, hogy a gyártók eddig nem tettek megfelelő erőfeszítéseket az új szabályoknak való megfelelés érdekében, és ez súlyos nehézségeket és fennakadásokat okozhat a piacon.

A kávé- és kakaóipar szereplői sürgős intézkedéseket kell hozzanak az uniós előírásoknak való megfelelés érdekében, hogy elkerüljék a termékek veszteségét és a fogyasztói elégedetlenséget.

Kapcsolódó cikkeink