Októberben folytatódott a cseh kiskereskedelem csökkenése

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 12. 06. 11:26

Októberben éves szinten 1,4 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom Csehországban a szeptemberi, pontosított 4,3 százalékos csökkenés után – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerdán Prágában.

Szinte minden terület csökkenést mutat

A cseh kiskereskedelem csökkenése éves összehasonlításban már másfél éve tart, bár fokozatosan mérséklődik az ütem.
Havi összehasonlításban már mérsékelt növekedést mutatnak ki a statisztikák. Októberben a növekedés 0,6 százalékot tett ki.

A tavalyi évhez viszonyítva októberben 2,7 százalékkal csökkent az élelmiszerek forgalma, az iparcikkek forgalma egy százalékkal esett vissza, míg az üzemanyagoké 0,8 százalékos növekedést mutatott.

A ruházati cikkek és lábbelik eladása 6,1 százalékkal, az informatikai cikkek forgalma 3,1 százalékkal, a háztartási cikkeké pedig 2,9 százalékkal esett vissza.

„A forgalomcsökkenés gyakorlatilag a piac összes területét érintette, kivéve a kozmetikai cikkeket”

– jelentette ki Jana Gotvaldová szakigazgató sajtóértekezleten Prágában.  Az internetes üzletek forgalma októberben 5,3 százalékos növekedést ért el.

A kiskereskedelmi forgalom statisztikái Csehországban nem tartalmazzák a gépjárművek eladását, illetve javítását. A gépjárművek eladása és javítása októberben éves szinten 5,9 százalékkal bővült, havi összevetésben a növekedés 0,3 százalékos volt.

A cseh hírügynökség által megszólaltatott elemzők véleménye szerint az adatok azt mutatják, hogy a cseh lakosság továbbra is óvatosan bánik bevételeivel, és mérsékeltebben, mint korábban, de visszafogja kiadásait.

Kapcsolódó cikkeink