Némileg lassult augusztusban a gazdasági aktivitás növekedése az euróövezetben

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2021. 09. 03. 11:01

Mérsékelten lassult az euróövezet gazdasági aktivitásának a növekedése a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzserek körében végzett havi rendszeres felmérésének végleges adatai alapján.

Lassult az euróövezet gazdasági aktivitásának növekedése

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett euróövezeti kompozit beszerzésimendzser-index (BMI) végleges értéke augusztusra 59 pont lett. Ez ugyan mérsékelten kisebb a júliusi, 2006 júniusa óta legmagasabb 60,2 pontnál, de így is az egyik legnagyobb növekedést jelezte az elmúlt 15 évben. A végleges augusztusi adat elmaradt a hónap közepén előzetes számként közölt 59,5 ponttól is.

Az ugyancsak pénteken ismertetett szolgáltatóipari BMI 59 pontos végleges augusztusi értéke valamivel kisebb a hóközi 59,7 pontnál, és a júliusi 59,8 pontos értéknél.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a zsugorodását jelzi.

Augusztusban az euróövezeten belül a kompozit BMI alapján az írországi gazdasági aktivitás állt az élen, 62,6 ponttal, ami azonban négyhavi mélypontnak számít. A sorban Spanyolország következett 60,6 ponttal, ami háromhavi mélypont. Ugyancsak háromhavi mélypontnak felel meg a 60 pontos német kompozit BMI. Az olasz mutató 82 havi csúccsal, 59,1 ponton állt, míg a francia kompozit BMI négyhavi mélypontra, 55,9 pontra süllyedt augusztusban. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink