Nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az Európai Unióban májusban

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 07. 05. 11:37

Havi és éves összehasonlításban egyaránt nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az Európai Unióban májusban.

Az előző hónaphoz képest májusban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek kiskereskedelmi forgalma 1,2 százalékkal bővült,

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett adatai szerint májusban az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom az elemzők által várt 0,2 százaléknál kisebb mértékben, 0,1 százalékkal nőtt, az Európai Unióban pedig ugyancsak 0,1 százalékkal bővült áprilishoz képest, amikor az euróövezetben és az EU-ban egyaránt 0,2 százalékos havi forgalomcsökkenést regisztráltak.

Az Európai Unióban az előző hónaphoz képest májusban az élelmiszerek, italok és dohánytermékek kiskereskedelmi forgalma 1,2 százalékkal bővült, az üzemanyag kivételével a nem élelmiszertermékeké 0,4 százalékkal zsugorodott, az üzemanyagoké pedig nem változott havi bázison.

Éves összevetésben az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom az áprilisi 0,6 százalékos bővülést követően 0,3 százalékkal nőtt májusban, meghaladva az elemzők által várt 0,1 százalékos emelkedést.

Az Európai Unióban a kiskereskedelmi forgalom az áprilisi 0,4 százalékos bővülés után májusban 0,6 százalékkal nőtt éves bázison.

Kapcsolódó cikkeink