Német, olasz, holland, francia, ír, spanyol, dán, portugál és török nyertesek a European Private Label Awardson

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 04. 10. 10:01

Kilenc európai országból összesen 16 kiskereskedő került a 2023-as European Private Label Awards győztesei közé, amely a kereskedelmimárka-innováció terén elért kiválóságot díjazza. A díjátadó házigazdája most is a versenyt 2017-ben útjára indító ESM: European Supermarket Magazine volt. A verseny médiapartnere Magyarországról a Trade magazin.

A kereskedők és gyártók számára egyaránt nyitva álló verseny a kereskedelmimárka-innováció páneurópai eseménye, amely az európai kiskereskedelemre legnagyobb hatást gyakorló és leginnovatívabb saját márkákat hivatott kiválasztani.

Az idei győztesek között van az ABBI Holding (Olaszország), az Albert Heijn/Etos (Hollandia), az Aldi France, az Aldi Italia, a BWG Foods/SPAR Ireland, a Conad (Olaszország), a Consum (Spanyolország), a Coop (Olaszország), a Coop Trading (Dánia), a Desarrollo de Marcas/Euromadi (Spanyolország), a Lidl Denmark, a Migros Ticaret (Törökország), a Pingo Doce (Portugália), a REWE Csoport (Németország) és a Salling Group (Dánia).

Díjat 17 élelmiszeripari kategóriában adtak át, és 4 kategórián átívelő „Best of the Best” díj is kiosztásra került, így „Az év innovatív terméke”, a „Csomagolási kiválósági díj”, „Az év fenntartható terméke” és egy „Íz kiválósági díj”. (A győztesek teljes listája az alábbiakban található.)

– A növekvő megélhetési válság közepette egyre több fogyasztó fordul a saját márkás termékekhez spórolási céllal, és olyan termékeket fedez fel, amelyek meghaladják az adott kategóriában megszokott sztenderdeket – mondta el Stephen Wynne-Jones, az ESM: European Supermarket Magazine szerkesztője. – Az idei European Private Label Awards győztesei és döntősei bizonyítják, hogy a kereskedelmi márkák továbbra is olyan erőt képviselnek, amellyel számolni kell.

A 2024. évi European Private Label Awards versenyre való nevezések fogadása már elindult a privatelabelawards.com oldalon. //

 

EUROPEAN PRIVATE LABEL AWARDS 2023 GYŐZTESEK

Hűtést nem igénylő élelmiszerek

Termék: Crema Spalmabile al Pistacchio (kenhető pisztáciakrém)

Kereskedelmi lánc: ALDI Italy

A szicíliai pisztáciát a világ legédesebb és legfinomabb pisztáciái között tartják számon, melyből az ALDI Italy oltalom alatt álló eredetmegjelölésű zöld pisztáciakrémet készített, amely egészséges és ízletes alternatívája lehet más cukrász­krémeknek.

Alkoholos italok

Termék: Birra 11 Paralleli olasz Pale Ale

Kereskedelmi lánc: Conad

Ez az olasz felsőerjesztésű világos sör 100%-ban olasz, az Emilia-Roma­gna régióból származó maláta és komló felhasználásával készül „nagyszerű ízben” és „tiszta”, valamint „stílusos” csomagolásban.

Alkoholmentes italok

Termék: Fru Swing – áfonya-­papaya-ananász-alma gyümölcslé

Kereskedelmi lánc: Coop Italia

A Fru Swing a Coop Italia új, hidegsajtolással elért magas gyümölcstartalmú termékeket rejtő márkája, mely termékek újrahasznosított csomagolásban kerülnek forgalomba.

Reggelizőtermékek

Termék: Anadolu Lezzetleri Mardin tészta datolyával

Kereskedelmi lánc: Migros Ticaret

A kiliçe és ekliçe néven is ismert hagyományos török tészta datolyával és mandulával hagyományos eljárással készül, és olyan fűszerekben gazdag, mint a fahéj, ánizs, ánizskapor, szegfűszeg, gyömbér és mahlab.

Édesség

Termék: Salling Princip fehér csokoládé medvecukorral

Kereskedelmi lánc: Salling Group

E válogatott alapanyagokból készülő, szokatlan, fehér csokoládé-medvecukor ízkombinációjú prémium csokoládé a Salling Group étcsokoládé-karamell és étcsokoládé-eper változatokat tartalmazó termékcsaládjának harmadik tagja.

Kényelmi élelmiszer/Food To Go

Termék: Bistro’Vite poké tál

Kereskedelmi lánc: ALDI France

Az ALDI France csirke-­tészta-mangó poké tálja helyi forrásból származó csirkehússal készül curry szósszal a tetején és egészséges, kiegyensúlyozott, magas tápértékű (NutriScore A) fogás a kényelmet kereső fogyasztók számára.

Tejtermék

Termék: SPAR Select Vintage ír cheddar

Kereskedelmi lánc: BWG Foods/SPAR Ireland

Az ír tehéntejből készült, 20 hónapig érlelt, így gazdag-telt aromájú SPAR Vintage ír cheddar sajt az igazi sajtimádók álma: „krémes” és „finom”, és az érlelésnek köszönhetően „kiegyensúlyozott” íz­világú.

Mentes élelmiszerek

Termék: Pingo Doce Portuguese tejmentes nice cream

Kereskedelmi lánc: Pingo Doce

Ez a tejmentes, zabalapú jégkrém 26%-ban banánt tartalmaz, és valamennyi összetevője Portugáliából – a banán az Azori-­szigetekről és Madeiráról – származik.

Fagyasztott élelmiszerek

Termék: En Bid af Danmark (‘Dánia íze’) organikus vanília jégkrém

Kereskedelmi lánc: Lidl Denmark

Ez az organikus jégkrém egy kis dán szigeten, Skarøn készül hagyományos eljárással, melynek során tojásfehérjét emulgeálnak a magas állatjólétet biztosító Tranegård gazdaságból származó teljes tejjel.

Köretek

Termék: Anadolu Lezzetleri Kastamonu Siyez bulgur

Kereskedelmi lánc: Migros Ticaret

A mintegy 10 000 éves múltra visszatekintő bulgurt még ma is a hagyományos módon állítják elő, biztosítva, hogy annak íze és teljes tápértéke semmilyen módon ne sérüljön. A Kastamonu Siyez kiváló bulgur piláf készítéséhez.

Hús és tengeri élelmiszerek

Termék: I Ravioli di Granchio Reale e Caviale

Kereskedelmi lánc: ABBI Holding

E ravioli a magas minőségű gasztronómiát a hétköznapi étkezőasztalra varázsolja – ötvözi a királyrákot a kaviárral, melyet vékony zöldségzselatin lap véd a főzési hővel szemben, így főzés után is élvezhető a királyrák édessége és a kaviár remek íze.

Non-Food (Háztartási vegyi áru)

Termék: Änglamark Refill ablaktisztító spray

Kereskedelmi lánc: Coop Trading

Az Änglamark Refill ablaktisztító spray és utántöltő bevezetésével a Coop a csomagolóanyag, a felhasznált víz mennyiségét és a CO2-kibocsátást kívánja csökkenteni. A termék Nordic Swan tanúsítvánnyal rendelkezik, és az utántöltő flakonnal együtt újrahasznosított műanyagból készülnek.

Non-Food (Testápolás)

Termék: Etos Baby Pure & Organic Range

Kereskedelmi lánc: Albert Heijn/Etos

Az Etos Baby Pure & Organic organikus babatermékek – fürdető, sampon, cink kenőcs, babaolaj, testápoló és fürdetőolaj – természetes összetevőkből készült, dermatológiailag tesztelt.

Szószok és öntetek

Termék: Aceite de Oliva Virgen Extra Arbequina

Kereskedelmi lánc: Consum

Ezt a lágy és édes ízű, 100%-ban Arbequina olaj sajtolásával készült extra szűz Consum olívaolajat alma-, mandula- és banánjegyei teszik „igazán kivételessé”.

Snackek

Termék: Salling Princip mandula rozmaringgal

Kereskedelmi lánc: Salling Group

Ez a Spanyolországból származó prémium, rozmaringízű mandulasnack azon fogyasztóknak szól, akik a klasszikus rágcsálnivalókhoz képest valami extrát keresnek. A termék olívaolaj és szarvasgomba ízben is elérhető.

Tea, kávé és forró italok

Termék: Alteza Intense organikus kávé­kapszula

Kereskedelmi lánc: Desarrollo de Marcas/Euromadi

Az Alteza Intense organikus kávékapszulák vegyi anyagok nélküli termelésből származó kávébabbal készül, körültekintő pörkölés biztosítja az íz, a testesség, savasság és aroma egyensúlyát. A kapszulák 100%-ban komposztálhatók, és 90 nap alatt lebomlanak.

Vegetáriánus és vegán termékek

Termék: REWE To Go vegán orzo salátatál

Kereskedelmi lánc: REWE Csoport

A REWE To Go termékcsaládban kínált vegán orzo saláta gazdag salátakeverék, benne galambbegysaláta, dió, crouton, vegán sajt és házi készítésű vegán dresszing.

BEST OF THE BEST

Az év innovatív terméke

Termék: Food for Future No Cow Bons

Kereskedelmi lánc: REWE Csoport

A REWE Food for Future termékcsaládjában kínált vegán csokoládé bonbon a hagyományos tej­alapú hozzávalók helyett kókusztejporból készül – és gyakorlatilag piacra kerülésekor azonnal sikert aratott a fogyasztók körében mind vegán jellegével, mind minőségével.

Az év fenntartható terméke

Termék: En Bid af Danmark (‘A Taste of Denmark’) organikus almaecet

Kereskedelmi lánc: Lidl Denmark

Ez az almaecet a Lidl Denmark saját termelési folyamatai során kidobott almacsutka felhasználásával készül, amivel a vállalat csökkenti az élelmiszer-hulladék mennyiségét, és előmozdítja a körforgásos gazdálkodást.

Ízkiválósági díj

Termék: Crema Spalmabile al Pistacchio

Kereskedelmi lánc: ALDI Italy

Az ALDI Italy eredetvédett szicíliai pisztáciából készült zöld pisztáciakrémje, amely a cukrászkrémek egészséges és ízletes alternatíváját kínálja.

Csomagolási kiválósági díj

Termék: I Piatti Pronti

Kereskedelmi lánc: ABBI Holding

A La Rosa dei Gusti választékban az olasz gasztronómián alapuló kényelmi ételek szerepelnek. A HPP-technológiával készült csomagolási koncepció amellett, hogy megőrzi az ízeket és az eredeti receptúra szerint készült termék minőségét, leegyszerűsíti a belecsomagolt fogások elkészítését és felszolgálását.

A cikk a Trade magazin 2023/4. lapszámában olvasható.

Kapcsolódó cikkeink