Nehéz helyzetben a cukrászdák és a fagyizók
A Pénzcentrum friss interjúban Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke beszél a cukrászdák és fagyizók helyzetéről, kilátásairól és a jövőben várható trendekről. Elmondása szerint sok cukrászda bezárt az utóbbi időben, a nagyobb városokban főként az adminisztrációs terhek és a magas energiaköltségek miatt. A kisebb településeken a cukrászdák fontos közösségi helyek, amelyeknek lojálisabbak a vendégeik.
Az interjúban Erdélyi Balázs arról is beszél, hogy bár az elmúlt év a túlélésről szólt, a cukrászdák bizakodva tekinthetnek a jövőbe, remélve egy erősebb szezont. Az alábbi idézetben érzékelhető ez a bizakodás:
„Bízunk benne, hogy idén talán már egy jobb szezon vár ránk, mert ráférne a szakmánkra, hogy már ne csak a túlélésről szóljanak az évek, hanem egy kis tartalékokat is tudjanak képezni a kollégák.”
Az árak alakulása is fontos téma az interjú során. Erdélyi Balázs szerint nem várható jelentős áremelkedés a fagylaltok esetében, és a sütemények átlagos ára 1000-1500 Ft között mozog majd. A
„A fagylaltnál nem kell túl nagy áremeléssel számolni egyelőre, vannak, akik a tavalyi áron indítják a szezont és akik emelni kényszerülnek, azok is nagyjából csak 10-15%-os árkorrekciót terveznek. […] A sütemények ára átlagosan 1000 Ft és 1500 Ft között mozog a legtöbb helyen.”
Végül, a klímaváltozás hatása is téma az interjúban, amely a fagylaltok szezonalitását és az alapanyagok felhasználását érinti. Az alábbi idézet ezt mutatja be:
„Ha drasztikusan megváltozik a klíma, akkor fogyasztási szokások is átalakulhatnak majd. Ha megnézzük, hogy Olaszországban nyáron éjfélkor is áll a sor a fagylaltért, akkor a későbbiekben előfordulhat, hogy nálunk is majd hasonló várható.”
A jövőben a fagylaltok minősége javulhat, és az új generációk nyitottak az újdonságokra és a természetes alapanyagok felhasználására. A klímaváltozás hatása alatt a fagylalt szezonális időtartama meghosszabbodhat, és a helyi termelőktől származó alapanyagok egyre fontosabbá válhatnak.
Kapcsolódó cikkeink
Édes kihívások a Balatonnál: itt a régió tíz legjobb cukrászdája
A Magyar Konyha idén is elkészítette a Balaton 2025 Gasztrokalauzt,…
Tovább olvasom >MVI éves statisztikai helyzetjelentés a vendéglátásról
A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) évente közzéteszi a vendéglátásról szóló…
Tovább olvasom >Egyre többen választják idén a Balatont Horvátország helyett – de nem dőlhetnek hátra a vendéglátósok
Bár erős forgalommal kecsegtet a 2025-ös nyári szezon a Balatonnál,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Spanyolországban vezeti be első AI-alapú megoldását a Carrefour
A francia Carrefour Spanyolországot választotta első mesterségesintelligencia-alapú megoldásának bevezetésére. Az AI.Carrefour…
Tovább olvasom >„Most a fermentált alapanyagok a kedvenceim”
Sorozatunkban ezúttal Kolozs Attila, a Heinemann munkatársa, a Suntory márkanagykövete beszélt munkájáról,…
Tovább olvasom >Kétszeres POP világbajnok a magyar Gösser Spritz display
Idén két világbajnoki címre is büszke lehet a hazai POP-szakma.…
Tovább olvasom >