Nehéz helyzetben a cukrászdák és a fagyizók
A Pénzcentrum friss interjúban Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke beszél a cukrászdák és fagyizók helyzetéről, kilátásairól és a jövőben várható trendekről. Elmondása szerint sok cukrászda bezárt az utóbbi időben, a nagyobb városokban főként az adminisztrációs terhek és a magas energiaköltségek miatt. A kisebb településeken a cukrászdák fontos közösségi helyek, amelyeknek lojálisabbak a vendégeik.
Az interjúban Erdélyi Balázs arról is beszél, hogy bár az elmúlt év a túlélésről szólt, a cukrászdák bizakodva tekinthetnek a jövőbe, remélve egy erősebb szezont. Az alábbi idézetben érzékelhető ez a bizakodás:
„Bízunk benne, hogy idén talán már egy jobb szezon vár ránk, mert ráférne a szakmánkra, hogy már ne csak a túlélésről szóljanak az évek, hanem egy kis tartalékokat is tudjanak képezni a kollégák.”
Az árak alakulása is fontos téma az interjú során. Erdélyi Balázs szerint nem várható jelentős áremelkedés a fagylaltok esetében, és a sütemények átlagos ára 1000-1500 Ft között mozog majd. A
„A fagylaltnál nem kell túl nagy áremeléssel számolni egyelőre, vannak, akik a tavalyi áron indítják a szezont és akik emelni kényszerülnek, azok is nagyjából csak 10-15%-os árkorrekciót terveznek. […] A sütemények ára átlagosan 1000 Ft és 1500 Ft között mozog a legtöbb helyen.”
Végül, a klímaváltozás hatása is téma az interjúban, amely a fagylaltok szezonalitását és az alapanyagok felhasználását érinti. Az alábbi idézet ezt mutatja be:
„Ha drasztikusan megváltozik a klíma, akkor fogyasztási szokások is átalakulhatnak majd. Ha megnézzük, hogy Olaszországban nyáron éjfélkor is áll a sor a fagylaltért, akkor a későbbiekben előfordulhat, hogy nálunk is majd hasonló várható.”
A jövőben a fagylaltok minősége javulhat, és az új generációk nyitottak az újdonságokra és a természetes alapanyagok felhasználására. A klímaváltozás hatása alatt a fagylalt szezonális időtartama meghosszabbodhat, és a helyi termelőktől származó alapanyagok egyre fontosabbá válhatnak.
Kapcsolódó cikkeink
Új szabályozás a munkaegészségügyi vizsgálatok terén: mit jelent ez a szállodaipar számára?
2024. szeptember 28-tól jelentős változások léptek életbe a munkaegészségügyi vizsgálatok…
Tovább olvasom >Várakozások az USA-ban
Az amerikai Nation’s Restaurant News november eleji cikkében azt taglalta,…
Tovább olvasom >Az év bejglijei
A Magyar Cukrász Ipartestület az idén ötödik alkalommal hirdette meg…
Tovább olvasom >További cikkeink
Master Good, Nestlé Hungária, Tesco Magyarország az idei győztes sorrend
A Trade magazin idén másodszor hirdette meg a Karácsonyi tv-reklámok…
Tovább olvasom >Átadásra kerültek a CO-OP Star idei Ezüstfenyő és Ezüstcsillag díjai
Ahogy minden évben karácsony előtt, úgy idén is, december közepén…
Tovább olvasom >Fogyó cégszámok, tartós félmilliós határ
2024-ben a társas vállalkozások száma várhatóan 12 ezerrel csökken, miközben…
Tovább olvasom >