MVI-konferencia a SIRHÁ-n

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 04. 15. 09:31

A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás első napján – immár hagyományosan – szakmai konferenciát tartott az ipartestület Válságoktól a sikeres visszatérésig – Vendéglátás 2024 a kihívások és megoldások tükrében címmel.

A cikk a Trade magazin 2024/4. lapszámában olvasható.

Szántó Krisztina, a Magyar Turisztikai Ügynökség NTAK-osztályvezetője Pincérblokktól a szoftverig című nyitó előadása a vendéglátóüzletek NTAK-regisztrációjáról és adatszolgáltatásáról szólt – a szakember kihangsúlyozta, hogy a rendszer bevezetése óta immár 45 ezer szálláshelytől érkeznek azonnali statisztikai adatok az MTÜ-höz.

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. gyártói felelősségi rendszerek vezetője, Szabó Szilvia az idei évtől érvényes DRS visszaváltási rendszer bevezetéséről és a kezdeti tapasztalatairól tartott beszámolót. Többek között elmagyarázta a kiállításon be is mutatott mobil visszaváltó automatával felszerelt jármű jelentőségét is, amely a kézi visszaváltó gyűjtőhelyeken szedi össze a palackokat, alumíniumdobozokat, és a betétdíjat szinte azonnal vissza is téríti a vendéglátóknak.

Görög Rudolf a személyzeti problémák és a munkaerőhiány kezelésére létrehozott, thai munkaerő-toborzással foglalkozó vállalkozást, a Work & Smile Kft.-t mutatta be. A cég munkavállalók közvetítésével nyújt teljes körű szolgáltatást a hazai szállodáknak, éttermeknek és rendezvényszervezőknek, garanciát is vállalva az általuk kiközvetített munkaerőre.

Sikeres szakemberek voltak a kerekasztal-beszélgetés vendégei

Varga Zoltán, a BKIK szakképzési vezetője a 3 éve megújult szakképzési rendszer eredményeiről mutatott be statisztikákat, kihangsúlyozva annak jelentőségét, hogy a duális képzésben a tanulók külső helyszínen, valós piaci körülmények között sajátíthatják el szakmájukat, miközben tanulóként munkabért kapnak.

A konferenciát a Hullámvasút a vendéglátásban – megéri előre ülni! című kerekasztal-beszélgetés zárta, Csapody Balázs, a Gastrogold Kft. ügyvezetője, Kőrössy Zoltán, az Eventrend Group ügyvezető igazgatója és Semsei Rudolf, a VakVarjú éttermek és más vendéglátóipari vállalkozások tulajdonosának részvételével.

A konferenciáról következő számunkban olvashat részletesebb beszámolót. //

Kapcsolódó cikkeink