Mit iszik a világ?
Az IWSR italpiaci elemzése szerint a szeszes italok forgalmának globális volumene 2022-ben 5%-kal nőtt – a whisky és a rum hangsúlyával –, a fogyasztás ugyanakkor 2%-kal csökkent.
A cikk a Trade magazin 2023/8-9. lapszámában olvasható.
A whisky prémiumkategória a teljes szeszesital-kategória növekedésének egyik fő hajtóereje lesz, a prémium-plusz szegmens az előrejelzések szerint 2022–2027 között 4%-os CAGR-rel (éves átlagos változás) fog növekedni.
Az agávéból készült szeszes italok iránt továbbra is élénkül a kereslet, a kategória teljes növekedése 13%-os volt, elsősorban az amerikai piacok eredménye miatt.
A gin hosszú távon csökkenő tendenciát mutat az Egyesült Királyságban, és számos korábbi növekedési piacán, például Brazíliában, Dél-Afrikában és Ausztráliában.
A konyak volumencsökkenése az USA-ban és Kínában bekövetkezett visszaesésnek köszönhetően 10% volt.
A sör globálisan értékesített mennyisége 3%-kal nőtt, elsősorban Ázsia és Mexikó erős teljesítményének köszönhetően. A kategória 2022–2027 között várhatóan 1%-os CAGR-rel fog növekedni.
A bor 2022-ben a 10 legerősebb piacán 5% volumenveszteséget szenvedett el, és növekedés a következő öt évben sem várható. A pezsgőnek viszont kedvezőbbek a kilátásai, az előrejelzések szerint 20%-os mennyiségi CAGR-növekedés várható 2022–2027 között.
Az értékesített RTD-k mennyisége 2018–2021 között évente átlagosan 20%-kal nőtt, de 2022–2027 között a növekedés üteme várhatóan 3%-os CAGR-növekedésre mérséklődik.
A szakértők szerint az iparág továbbra is jelentős értéknövekedést fog felmutatni. A pandémia segítette az olyan trendek fejlődését, mint az otthoni fogyasztás és a mértékletesség; ezek a fogyasztási formák feltehetően tartósak lesznek. //
Kapcsolódó cikkeink
Ízvarázslás
A Nendo dizájnstúdió olyan poharat készített Japán legrégebbi sörmárkája, a…
Tovább olvasom >A Heineken erős volumennövekedést ért el az első negyedévben
A Heineken, a világ második legnagyobb sörgyártója, az első negyedévben…
Tovább olvasom >Szent György-hegyi bornapok: apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a természeti környezetben fejleszteni
Apró lépésekkel, tájazonos módon érdemes a tájba illő fejlesztéseket végrehajtani,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Új séf dolgozik az Arany Kaviár élén
Molnár Bence személyében egy fiatal, kiemelkedően tehetséges, a Bocuse d’Or…
Tovább olvasom >Asztelnemű kempingezéshez, hajózáshoz, űrhajózáshoz – A nap videója
A Full Windsor mágneses étkészlete, a Magware könnyen összekapcsolódó tányérokból,…
Tovább olvasom >