Megújult a MIRELITE Vadasmártás

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 07. 11:22

Az 5 éves időtartamú, az Európai Bizottság által támogatott NU-AGE projekt a 65 év feletti lakosok egészségének és életminőségének javítása, az öregedésben szerepet játszó tényezők csökkentése érdekében jött létre.

Mirelite-vadasmartasA várható élettartam Európában jelentősen növekszik. A becslések szerint 2030-ra a lakosság 40%-a 65 évnél idősebb lesz.

A projektben részt vevő európai kutató intézetek, valamint a közepes és nagyvállalatok azt vizsgálták hogyan tudja az étrend segíteni az idősödő korosztály egészségesebb, jobb életminőségét. Magyarországot projektben az ÉFOSZ mellett a MIRELITE MIRSA Zrt. képviselte.

Ez idáig nem voltak kifejezetten az idősekre szabott táplálkozási irányelvek. A NU-AGE kutatásának célja olyan táplálkozási irányelvek felállítása, melyek megfelelnek az öregedő népesség táplálkozási igényeinek. A NU-AGE ajánlásai különös figyelmet fordítanak a tápanyag összetétel, a folyadékbevitelre, az élelmi rostokra, a kalciumra, a D és B12 vitaminokra, melyek mind kritikus szereppel bírnak az időskori egészségre. A vizsgálatok azt a célt szolgálták, hogy olyan funkcionális élelmiszereket lehessen kifejleszteni, melyek tartalmazzák az idősek számára szükséges a tápanyagokat.

„Ez az első olyan projekt, mely ilyen mélységben vizsgálja a mediterrán típusú étrendnek az idősek egészségére gyakorolt hatását. A kutatás során a legfejlettebb technológiákat használták a kutatók, úgy mint a metabolomika, transzkriptomika, genomika és bélflóra elemzése, hogy megértsük milyen hatása van a mediterrán étrendnek a 65 év feletti népességre”, – mondta Claudio Franceschi, projekt koordinator a Bolognai Egyetemről, Olaszországból.

A mediterrán stílusú étrendjelentősen csökkenti az öregedési folyamatokkal összefüggésbe hozott gyulladások fő okozóit és a csontveszteség mértékét is.

A kutatás legfontosabb megállapításait egy 2016 tavaszi brüsszeli konferencián mutatták be a kutatók. E szerint a projekt során tesztelt mediterrán stílusú étrend alkalmazása csökkenti az öregedéssel összefüggésbe hozott, gyulladásos betegségekre utaló C-reaktív proteinek szintjét.

A mediterrán étrend másik pozitív hatása, hogy a csontritkulásban szenvedők esetén csökkent a csontveszteség mértéke.

A mediterrán étrend e mellett nincs hatással a telomerek hosszára. A telomerek, a kromoszómát alkotó DNS szál két végén levő többszörösen ismétlődő szakaszok, melyek a sejtek minden egyes osztódása során rövidülnek. Amíg csak a telómerek rövidülnek, addig a DNS nem károsodik, azaz minél hosszabba telomer szakasz, annál több osztódásra képes a sejt a nélkül, hogy génkészlete sérülne. Ez a biológiai óra szabja meg, hogy egy-egy élőlény milyen hosszan élhet. Ha a telomerek rövidülését megakadályozzuk, akkor a sejtek élettartamát meg tudjuk hosszabbítani.

A megújult MIRELITE Vadasmártásmár a NU-AGE kutatás iránymutatása szerint készül

A MIRELITE MIRSA Zrt. a NU-AGE projekt során ajánlottakat figyelembe véve a hazánkban közkedvelt eszkimó figurás MIRELITE márkájú eleve magas élelmi rosttartalmú Vadasmártást a termékfejlesztés révén immár alacsonyabb só és cukor tartalommal készíti.

Kapcsolódó cikkeink