A MIND étrend az agy egészségéért – egy egyre nagyobb figyelmet kapó táplálkozási irányzat
Az elmúlt évtizedek során egyre nagyobb figyelmet kapott a demencia és más neurodegeneratív betegségek megelőzésének lehetőségei. Világszerte több mint 57 millió ember szenved demenciában, és ez a szám folyamatosan növekszik. A betegség megelőzése és a kognitív funkciók megőrzése érdekében több életmódbeli tényezőt is azonosítottak, amelyek közül a helyes táplálkozás kiemelkedő szerepet játszik – tudjuk meg a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének friss hírleveléből.
Az egyik legígéretesebb étrendi megközelítés a MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) étrend, amely ötvözi a mediterrán étrend és a magas vérnyomás kezelését célzó DASH diéta legértékesebb elemeit. A MIND étrend célja az agyi egészség megőrzése, a kognitív hanyatlás késleltetése, illetve a demencia kialakulásának kockázatának csökkentése.
Mitől különleges a MIND étrend?
A MIND étrend nem csupán általános egészséget támogató táplálkozási ajánlásokra épít, hanem specifikusan az agy működését elősegítő élelmiszerekre helyezi a hangsúlyt. Különösen fontos szerepet kapnak benne a bogyós gyümölcsök, a zöld leveles zöldségek és az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, mint a halak és diófélék. Az étrend összetétele nemcsak a kognitív funkciókat támogatja, hanem gyulladáscsökkentő hatással is bír, és elősegíti a megfelelő vérnyomás és koleszterinszint fenntartását, amelyek mind kulcsfontosságúak az agyi egészség megőrzésében.
Hogyan fejti ki hatását a MIND étrend?
- Gyulladáscsökkentő hatás: Az étrend magas antioxidáns tartalma révén csökkenti az agyi gyulladásos folyamatokat, amelyek hozzájárulnak a neurodegeneratív betegségek kialakulásához.
- Az erek védelme: A MIND étrend segíthet fenntartani az agy egészséges vérkeringését, biztosítva ezzel az oxigén és tápanyagok megfelelő ellátását.
- Támogatja a neurotranszmittereket: A MIND étrend gazdag B-vitaminokban, omega-3 zsírsavakban és ásványi anyagokban, amelyek nélkülözhetetlenek az agy kémiai hírvivő anyagainak előállításához, amelyek a memória és a tanulás folyamataiban játszanak szerepet.
Mit érdemes fogyasztani?
A MIND étrend alapvetően a teljes értékű, növényi alapú táplálékokat preferálja. Ajánlott naponta három adag teljes kiőrlésű gabonát, legalább napi egy adag zöldséget, hetente kétszer bogyós gyümölcsöket, valamint heti két alkalommal halat fogyasztani. Az olívaolaj, a diófélék, és a hüvelyesek szintén az étrend kiemelt összetevői közé tartoznak. Emellett a vörös húsok, a vaj, és a magas zsírtartalmú tejtermékek fogyasztását korlátozni kell.
A MIND étrend alkalmazása egy ígéretes módja lehet az agyi egészség megőrzésének és a neurodegeneratív betegségek megelőzésének. A helyes táplálkozás már fiatal korban elkezdve segíthet csökkenteni a későbbi kognitív hanyatlás kockázatát, hozzájárulva a jobb életminőséghez és a hosszú távú egészség megőrzéséhez.
Kapcsolódó cikkeink
FAO: Itt az idő, hogy valósággá tegyük az egészséges, tápláló és megfizethető étrendhez való jogot
Az idei élelmezési világnap témája „Az élelemhez való jog a jobb életért…
Tovább olvasom >Új kutatás: Az italválasztás befolyásolhatja a stroke kockázatát
A Galwayi Egyetem és a kanadai McMaster Egyetem vezetésével, nemzetközi…
Tovább olvasom >Háromból két magyar felnőttet veszélyeztet a kalciumhiány, pedig a megoldás természetesebb nem is lehetne
Szervezetünk egyik legfontosabb ásványi anyagát gyakran alábecsülik, pedig nélkülözhetetlen a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Suppan Gergely: stabil növekedés indulhat a kiskereskedelmi szektorban
Az utóbbi hónap adata biztató abból a szempontból, hogy elindulhat…
Tovább olvasom >Heteken belül több milliárd euró támogatás nyílik meg a zöld beruházásba kezdő vállalatoknak
Várhatóan idén novemberben több mint 3 milliárd eurós kerettel nyílik…
Tovább olvasom >Virágzik a használt termékek piaca
A felnőtt magyar lakosság kétharmada vásárolt már használt terméket, elsősorban…
Tovább olvasom >