Megugrott a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 04. 07. 11:19

Februárban éves szinten 6,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban, 2008 óta ez a legnagyobb februári növekedés – közölte a cseh statisztikai hivatal.

Praga

A CSÚ új módszertana szerint januártól a kiskereskedelmi forgalomba már nincs besorolva a gépkocsieladás, amely a múltban általában jelentősen növelte a számokat.

A gépkocsieladás februárban 9 százalékkal emelkedett éves szinten, a szervizek forgalma pedig 7,9 százalékkal.

Februárban a csehek a korábbiaknál jóval többet költöttek üzemanyagokra: a növekedés 10 százalékos volt, az ár viszont 8 százalékkal volt alacsonyabb. Az üzemanyagok ára a néhány hónapos csökkenés után azonban februárban újra emelkedni kezdett. Nőtt az internetes üzletek forgalma is 25 százalékkal, míg csökkent a ruházat és a lábbelik iránti érdeklődés.

A kiskereskedelmi forgalom dinamikája a piaci elemzők várakozásait is felülmúlta. Általános vélemény, hogy a növekedés nagymértékben a munkanélküliségi ráta csökkenésének következménye.

„A jelek arra mutatnak, hogy a gazdaság növekedése az idén gyorsabb lehet, mint tavaly” – jelentette ki David Marek, a Deloitte cég fő gazdasági szakértője. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink