Megegyezés az Artisjussal

Szerző: trademagazin Dátum: 2015. 11. 13. 10:33

Nagy győzelemként értékelhető a tény: az Artisjus elfogadta a Magyar Vendéglátók Ipartestületének az élőszene és az egyedi rendezvények jogdíjára vonatkozó javaslatcsomagját. A vendéglátóhelyeknek jövőre már nem kell egyszerre jogdíjat fizetniük egyidejűleg élő- és háttérzenéért is, tehát az üzlet csak annyi jogdíjat fog fizetni a vegyesen használt gépi és élőzenéért, mintha csak a gépzenét használná – így esély nyílik akár az élőzene-szolgáltatás újra elterjedésére is –, és ha a döntéshozók elfogadják az Artisjus javaslatát, a zenészek foglalkoztatását nem kell igazolnia. A változások másik lényeges eleme az, hogy a speciális rendezvényeken, például borvacsorákon nem a belépődíjjal arányosan határozzák majd meg a jogdíjat, hanem sávos átalányban.

Megegyezes az Artisjussal

Sikerünk azt bizonyítja – fejtette ki Kovács László, az ipartestület elnöke –, hogy nem lehet elégszer kiállni az érdekeink mellett Ezúttal jókor, megfelelően artikulálva jutottak el érveink a megfelelő helyre. Köszönöm minden érintettnek, amit lehetőségei szerint hozzátett a közös munkához; csak ilyen hozzáállással lehet egy barátságosabb vállalkozói környezetet kialakítani.

Az elnök külön is kiemelte az NGM korábbi vendéglátóipari referenseként dolgozó Zerényi Károly operatív munkáját, akinek köszönetet mondott szakmai támogatásáért.

A 2017. évi díjszabás előkészítésére az Artisjus az érintettek részvételével szakmai munkacsoportot hoz létre, amelynek tagjai jogosulati oldalról az Artisjus, az EJI, a MAHASZ, felhasználói oldalról pedig az ismert vendéglásós érdekképviseletek, közöttük az MVI, a VIMOSZ és a MSZÉSZ.

Kapcsolódó cikkeink