Márton és Lányai: a magyar pálinkafőzde sikersztorija
Kettős mérföldkőt ünnepelt egy hangulatos, kóstolóval egybekötött sajtóeseményen az évtizedek óta a legmagasabb minőséget képviselő pálinkafőzde: magyar kajszibarackból készült pálinkája kiérdemelte az idén első alkalommal átadott „Agrárminisztérium Pálinkája 2019” címet, és az alapító Márton János pálinkafőzőmester példaértékű munkássága „Pálinka Életműdíj” elismerésben részesült.
„Nemzeti italunk a pálinka, amelynek kedveltsége arányosan növekszik a fogyasztási mennyiséggel. 2014-ben még 723 ezer hektoliterfok volt a kereskedelmi főzdék által előállított mennyiség, majd a kedvező adózási feltételeknek is köszönhetően 2017-ben már meghaladta az 1 millió hektoliterfokot. Hungarikumunk előállításának technológiai háttere, ismertsége és fogyasztói megbecsültsége is sokat javult az elmúlt 15 évben. Ez egyrészt köszönhető a szakemberek minőségi munkájának, másrészt a pálinkafőzdék létrehozására, illetve a már meglévő főzdék korszerűsítésére rendelkezésre álló forrásoknak. A minőségi pálinka fogyasztása és népszerűsítése érdekben pedig az Agrárminisztérium létrehozta a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, amely 2014-ben született meg, azzal a céllal, hogy a hazai és külföldi fogyasztók megismerjék hazánk kiváló minőségű pálinkáit. Emellett fontos erősíteni a pálinka gasztronómiai jelentőségét, népszerűsíteni élvezetének igényesebb formáit. Az agrártárca célja, hogy a tételek analitikai és érzékszervi minősítésével egy olyan gyűjteményt hozzon létre, ahol az egyes pálinkák alkalmasak lehetnek marketing célú bemutatásra.” – fogalmazott dr.Felkai Beáta, az Agrárminisztérium főosztályvezetője a sajtóeseményen.
Márton János, Pálinka Életműdíjas pálinkamester kiemelte: büszkeséggel tölti el, hogy elsőként vehette át a tárca különdíját. A megújult program üdvözlése mellett, fontos szempontnak nevezte, hogy idén minimum 3, maximum 9 tétellel lehetett nevezni és összesen 5 gyümölcsfajta került meghatározásra. A korrekt feltételeknek és a szakértői munkának köszönhetően számára ez egy hiteles és kiemelkedősen színvonalas díjnak minősül.
Arra a kérdésre, hogy mi a főzde titka, mi a „Márton és Lányai” szakértelem, a pálinkamester azt válaszolta: „Akinek van szándéka, affinitása, pénze – a legjobb gyümölcsöt is meg tudja venni. A környezetünk biztosítja mindenhez a hozzáférést, de nekünk kell megteremteni a szakértelmet – nem elég a tárgyi tudás, csak annak lesz jó pálinkája, akinek nagyon jó ízlelő bimbója is van, ezt nem lehet kiváltani zsoldos hozzáállással. És nekünk megvan ez a tapasztalat, ez az elengedhetetlen tudás.”
Az „Agrárminsztérium Pálinkája 2019” címet elnyert ital kapcsán a pálinkamester elmondta, hogy a jó gyümölcsön múlik a siker, és aki pálinka készítéssel foglalkozik, annak a hagyományos kajszibarack megkerülhetetlen. „Ebben a pálinkában megtestesül minden, ami a jó gyümölcsre vonatkozik. Tavaly ugyanis kevés kajszi lett, de ilyenkor az történik, hogy az a kevés termés tartalmazza azt a sok jót, ami egyébként szétoszlana. Hát ettől olyan finom ez a pálinka.” Egy üveg 40fokos, 0,5l pálinkához 5kg minőségi gyümölcs szükséges.
Tomori Zsófia, a Villa Pátzay Borbirtok, valamint a Márton és Lányai márkanagykövete bemutatta a fiatal, ám annál sikeresebb, 17hektáron elterülő borbirtokot, amely rendelkezik látványterasszal, rendezvényteremmel, melegkonyhával, és egy csodálatos balatoni örök-panorámával. A birtok egyik nagy előnye, hogy egész évben nyitva tart, szezontól függetlelnül várja a vendégeket. Zsurki Sándor főborász irányításával a birtok feldolgozó üzemének legfontosabb jellemzői: gravitációs technológia; reduktív erjesztés; hordós érlelés zempélni és francia tölgfya-hordókban. A jelenlegi italkínálat: olaszrizling; pinot noir; szürkebarát és rosé – a terv az 1millió palack/év előállítása a folyamatos megújulás és innováció jegyében.
Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok, és Márton János közreműködésével a díjnyertes magyar kajszibarack pálinka mellett a közönség megsimerhette a főzde nevével fémjelzett prémium áfonya és nocino, azaz zölddió likőrőket is.
Az áfonya likőr gyümölcságy alapja a székelyföldi hegyekben begyűjtött feketeáfonya. Hagyományos recept szerint, kizárólag áfonya gyümölcsből és áfonya párlatból készül.
A nocino a svájci olaszok házi itókája, mindenki saját receptje alapján készíti, és minden megállapodást ezzel pecsételnek, áldanak meg. Amikor Márton János kisebbik lánya kapcsán először voltak a régióban „fiú-nézőben” a hagyománoknak megfelelően a nász ősszehívta barátait, és nocinóval ünnepeltek. „Eleinte ellenkeztem, de aztán megkaptam a nászom receptjét és elkészítettük a nocino muskotályos szőlőpálinkával, mézzel ízesített magyar változatát. Megkóstolva, meglepetten tapasztaltuk, hogy e remek prémium likőr vetekszik a profi ízmesterek alkotásaival. Egy igazi siker-termék lett.” – ismertette a Márton János a nocino háttér-történetét.
A kóstoltatásánál Szik Mátyás többek közt hangsúlyozta: ne hűtsük le jegesre se a pálinkát, se a likőrt, mert az illat az legalább olyan fontos, mint az íz, és minél hidegebben kóstoljuk, annál inkább fennál a veszélye, hogy elvesznek az értékes aromák. A sommelier tanácsa: lehetőség szerint minőségi, kompromisszum-mentes italokat fogyasszunk, persze a piacon az alacsonyabb minőségű pálinkák is jelen vannak, amelyeknek szintén megvan a fogyasztói közönsége.
A nagy érdeklődésnek örvendő eseménynek az elegáns belvárosi Veritas Winebar adott otthont, nem véletlelenül, a Pátzay István által vezetett borkereskedés ugyanis három éve a Márton és Lányai márka 50%-os résztulajdonosa. Ez azt jelenti, hogy a Veritas a kizárólagos forgalmazója a Márton és Lányai pálinkáknak, és az ő szakemberei dolgozzák ki a marketingstratégiát, illetve kötik meg a kiemelt szerződéseket. Azért döntöttek a társulás mellett, mert a brand ismertsége, elismertsége évtizedek óta vitathatatlan, a legmagasabb minőséget képviseli.
Kapcsolódó cikkeink
Válságban a legális pálinkagyártás: az adómentes magánfőzés torzítja a piacot
A magyar kereskedelmi pálinkafőzdék helyzete tovább romlik, forgalmuk mélypontra süllyedt,…
Tovább olvasom >Latorcai Csaba: a pálinkafőzés a nemzeti kultúra szerves része
A magyar emberek számára a pálinkafőzés szinte szabadságjog, a nemzeti…
Tovább olvasom >Veszélyben a pálinka: a klímaváltozás új gyümölcsöket kényszerít a főzdékbe
A klímaváltozás komoly hatással van a hagyományos pálinka alapanyagokra, ami…
Tovább olvasom >További cikkeink
Adni Öröm! – nehéz sorsú embereknek gyűjtenek tartós élelmiszereket a SPAR-üzletekben
Elindult mától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország…
Tovább olvasom >Díjemelés a Magyar Postánál: ennyibe kerülnek majd a leggyakoribb postai szolgáltatások 2025-ben
A Magyar Posta célkitűzése továbbra is az, hogy hatékonyan és…
Tovább olvasom >Nébih: rénszarvasmotívummal ellátott kerámiatálat hívott vissza az LPP Hungary Kft.
A SINSAY márkájú, rénszarvasmotívummal ellátott kerámiatálat a termékről leváló fóliaréteg…
Tovább olvasom >