Latorcai Csaba: a pálinkafőzés a nemzeti kultúra szerves része
A magyar emberek számára a pálinkafőzés szinte szabadságjog, a nemzeti kultúra szerves része – jelentette ki a Közigazgatási és Területfejlesztési (KTM) Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Füzéren, a XV. Zempléni Szabad Pálinkafesztiválon.
Latorcai Csaba emlékeztetett, tizenöt éve döntött a kormány arról, hogy mindenki szabadon főzhet otthon pálinkát. Hozzátette, hogy a pálinkafőzés igazi hungarikumnak számít.
Az államtitkár úgy fogalmazott,
a fesztivál amellett, hogy a pálinkafőzés szabadságát élteti, igazi közösségi esemény, amely minden település életben meghatározó.
Hozzátette, a füzériek az elmúlt évtizedekben olyan összefogásról tettek tanúbizonyságot, amelyet a legjobban Füzér Vára szimbolizál: egy rom helyett egy csodálatos, megújult várkastély uralja a tájat.
Arról is beszélt, hogy csak összefogva lehet egy-egy településen versenyképességet teremteni.
Jelezte, Füzér továbbra is számíthat a kormányzat támogatásra, mutatja ezt az is, hogy letették egy félmilliárd forintból épülő szabadtéri színpad alapkövét is. Kiemelte, fontos hogy valódi, minőségi életfeltételeket jelentő jövőt tudjanak közösen kialakítani vidéken, így Füzéren is.
Hörcsik Richárd (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője köszöntőbeszédében emlékeztetett,
a pálinka mellett „másik nemzeti italunk, a Tokaji Aszú is a Zemplénben készül“, ezekért nemcsak megdolgozni kell, hanem megbecsülni is azokat.
Hozzátette, hogy ezek a hungarikumok sok család megélhetését is adják, a pálinka pedig hozzátartozik a nemzeti karakterhez.
Horváth Jenő (Fidesz-KDNP), Füzér leköszönő polgármestere a fesztivál megnyitóján megköszönte a lakosság bizalmát az elmúlt 22 év polgármesteri és 34 év képviselőtestületi munkája alatt, sok sikert kívánt a következő településvezetésnek, és remélte, hogy a fesztivál a jövőben is folytatódik.
Kapcsolódó cikkeink
Veszélyben a pálinka: a klímaváltozás új gyümölcsöket kényszerít a főzdékbe
A klímaváltozás komoly hatással van a hagyományos pálinka alapanyagokra, ami…
Tovább olvasom >Óriási magyar siker Amerikában: magyar pálinkafőzde nyerte el az “Év Lepárlója” díjat
Kiemelkedő minőség, kiváló ár-érték arány és szemet gyönyörködtető csomagolás –…
Tovább olvasom >Agroinform.hu: jó pálinkaszezont ígér az idei gyümölcstermés
Jó pálinkaszezont ígér az idei gyümölcstermés, a szakmai szereplők az…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megjelent a Trade magazin 2024/10. száma!
A digitális verzió ezúttal is bővített formában, 168 oldalon jelent meg. Alább, a levél…
Tovább olvasom >TheVR Mekis kedvence: influenszer ihlette menü a McDonald’s-ban
Október 14-től Magyarországon is elérhetővé válik a McDonald’s új, TheVR…
Tovább olvasom >Rekordmagasságba emelkedett a vaj ára Európában: kihívások előtt a pékségek és cukrászdák
Európában történelmi rekordot döntött a vaj ára, ami komoly kihívások…
Tovább olvasom >