Marhahúsrizs

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2024. 04. 16. 10:22

A dél-koreai Yonsei Egyetem tudósai feltalálták a szerintük fenntartható, magas fehérjetartalmú élelmiszert, a „marhahúsos rizst”, amelyet az állat rizsszemekben tenyésztett sejtjeivel állítanak elő: izom- és zsírőssejteket helyeztek rizsszemekbe.

A marhahúsrizs nem genetikailag módosított élelmiszer

A cikk a Trade magazin 2024/4. lapszámában olvasható.

A sejttenyésztési folyamat miatt halványrózsaszínűre színezett hibrid élelmiszer több fehérjét és zsírt tartalmaz, mint a hagyományos rizs, miközben alacsony a szén-dioxid-kibocsátása, így alkotói a jövő lehetséges húsalternatívájaként tekintenek rá.

Bár a marhahúsos rizs úgy hangozhat, mint egyfajta genetikailag módosított élelmiszer, sem a növényekben, sem az állatokban nem történik DNS-módosítás. Ehelyett ez az eljárás egyfajta sejtkultúrás vagy laboratóriumban termesztett húsnak minősül, de a marhahús a rizs belsejében növekszik.

A szója és a diófélék az első élelmiszerek, amelyeket állati sejtek tenyésztésére használtak, mondják, de hasznosságuk korlátozott, mert gyakori allergének, és nem rendelkeznek akkora sejttartó képességgel, mint a rizs.

A laboratóriumban tenyésztett húsok iránt nagy a hagyományos és a befektetői érdeklődés is 2013 óta, amikor egy sajtótájékoztatón élőben megették a világ első laboratóriumban termesztett hamburgerét. //

Kapcsolódó cikkeink