Marhahúsrizs
A dél-koreai Yonsei Egyetem tudósai feltalálták a szerintük fenntartható, magas fehérjetartalmú élelmiszert, a „marhahúsos rizst”, amelyet az állat rizsszemekben tenyésztett sejtjeivel állítanak elő: izom- és zsírőssejteket helyeztek rizsszemekbe.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2024/03/Marhahusos-rizs-vagat_opt.jpeg)
A marhahúsrizs nem genetikailag módosított élelmiszer
A cikk a Trade magazin 2024/4. lapszámában olvasható.
A sejttenyésztési folyamat miatt halványrózsaszínűre színezett hibrid élelmiszer több fehérjét és zsírt tartalmaz, mint a hagyományos rizs, miközben alacsony a szén-dioxid-kibocsátása, így alkotói a jövő lehetséges húsalternatívájaként tekintenek rá.
Bár a marhahúsos rizs úgy hangozhat, mint egyfajta genetikailag módosított élelmiszer, sem a növényekben, sem az állatokban nem történik DNS-módosítás. Ehelyett ez az eljárás egyfajta sejtkultúrás vagy laboratóriumban termesztett húsnak minősül, de a marhahús a rizs belsejében növekszik.
A szója és a diófélék az első élelmiszerek, amelyeket állati sejtek tenyésztésére használtak, mondják, de hasznosságuk korlátozott, mert gyakori allergének, és nem rendelkeznek akkora sejttartó képességgel, mint a rizs.
A laboratóriumban tenyésztett húsok iránt nagy a hagyományos és a befektetői érdeklődés is 2013 óta, amikor egy sajtótájékoztatón élőben megették a világ első laboratóriumban termesztett hamburgerét. //
Kapcsolódó cikkeink
Dél-Korea a világ hatodik dermokozmetikai piaca
A piaci versenybe „concept-dermo”, a „dermo-inspirált” és a gyógyszertári, ún.…
Tovább olvasom >Mit mondanak a vásárlók az új kereskedelmi eszközökről?
A Consumer Panel Hungary GfK–YouGov év elején megkérdezte paneltagjait online vásárlási szokásaikról,…
Tovább olvasom >További cikkeink
Megvette a Valeo Foods az Appalaches Nature-t
Megvásárolta a Valeo Foods Group a kanadai juharszirup-gyártó Appalaches Nature-t.…
Tovább olvasom >Franciaországban és Brazíliában növekszik, Európában küszködik a Carrefour
Az Európában meglehetős kihívást jelentő körülmények ellenére elégedett a Carrefour…
Tovább olvasom >Közel felére esett vissza az élelmiszer-ipari innovációk száma 2007 óta
A Mintel piackutató cég szerint a 2024 januárja és májusa…
Tovább olvasom >