Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség is nyilatkozott

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 04. 24. 14:49

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség úgy véli, hogy a kötelező akciók nem oldják meg a helyzetet.

Nem örülnek az újabb intézkedésnek

Az árstopokkal ellentétben ezek az akciók hatalmas adminisztrációs terhet jelentenek a boltoknak, és torzítják a piacot. A főtitkár, Neubauer Katalin szerint, ha az akció nem szervezett, és nincs együttműködés a boltok között a készletek növelése érdekében, akkor az csak az árak csökkentését eredményezi, ami nem oldja meg az inflációt.

Az árstopok miatt már most is veszteséget termelő boltoknak már megint a saját árrésük kárára kell megszervezniük egy állami akciót

– mondta az InfoRádióban Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A hatósági árnak sem volt pozitív hatása az inflációra az elmúlt 15 hónapban, vélekedik a szövetség. Az állami szabályozás árakba való beavatkozása nem hoz pozitív eredményt a piacgazdaság szempontjából, így azt javasolják, hogy minden visszatérjen a régi kerékvágásba. A kereskedelem az árrésen keresztül fedezi a költségeket, és ha az árak harmadáron vannak, akkor az üzlet működésképtelenné válik.

A kormány meghosszabbította az árstopokat június 30-ig, és kötelezővé tette a heti akciókat, de a szövetség szerint ezek az intézkedések sem oldják meg az infláció problémáját.

Kapcsolódó cikkeink