A hazai kisboltok a kötelező kártyás fizetés nagy vesztesei

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 04. 11. 12:11

A hazai kereskedőknek komoly kihívást jelent az új kormányrendeletekkel való igazodás, különösen a gyors ütemben változó szabályozások miatt. Erről számolt be Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára a Pénzcentrum által szervezett RETAIL DAY 2024 konferencián április 11-én. A szakember szerint a hazai kiskereskedők számára rendkívül nehéz naprakésznek maradni a változó jogszabályi környezetben.

Neubauer Katalin

Neubauer kiemelte, hogy míg 2019-ben még 370 kormányrendelet született, addig 2023-ban ez a szám már elérte a 670-et. Ez azt jelenti, hogy naponta átlagosan két új kormányrendelettel kell szembenézniük a kiskereskedőknek, ami lehetetlen feladat. Ráadásul egyetlen kormányrendelet akár öt-tíz törvényt is érinthet, ami tovább bonyolítja a helyzetet.

Az előadás során Neubauer Katalin felsorolta a kiskereskedőket leginkább érintő problémákat. A legfontosabb változások között említette a kötelező bankkártyás fizetés bevezetését, valamint a kötelező akciók miatti termékveszteségeket. Sok üzletnek komoly kihívást jelent az olyan termékek értékesítése, amelyeket 15%-os veszteséggel kell értékesíteniük az üzleteknek.

A főtitkár továbbá beszélt a műanyagforgalmazás korlátozásáról is, amely szintén jelentős változást hozott a kiskereskedelmi szektorban. Példaként említette, hogy 2024 júliusától már nem lehet eltávolítani a műanyag zárókupakot a PET-palackról, ami komoly ellenállást váltott ki a társadalomban.

Neubauer Katalin szerint ezek az intézkedések jelentősen megnehezítik a kis- és középvállalatok helyzetét, hiszen óriási beruházásokkal járnak, amelyeket a cégeknek kell finanszírozniuk. Emellett a kötelező jelentési kötelezettségek és az új hulladékgazdálkodási rendszer is további terhet ró a kereskedőkre.

A konferencia résztvevőit arra buzdította, hogy figyeljenek oda a jogszabályi változásokra, és együttműködjenek a jogalkotóval a kiskereskedelmi szektor érdekeinek védelme érdekében.

Kapcsolódó cikkeink