Neubauer Katalin: Bízunk abban, hogy most már visszatérhet a kiskereskedelem a régi, Covid előtti mederbe

Szerző: Trademagazin Dátum: 2024. 05. 08. 12:59

2023 márciusa újabb jelentős fordulatot hozott a magyar kiskereskedelmi szektorban, ahogy Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára is megerősítette az InfoRadio-nak adott nyilatkozatában. A főtitkár szerint a vásárlási kedv újra növekedni kezdett, ami pozitív jelzés lehet a Covid előtti állapotok felé való visszatérésre.

Dash Cart, az Amazon új bevásárló kocsija

A statisztikák is tükrözik a helyzet javulását. Március hónapban a kiskereskedelem forgalmának volumene nyers adatok alapján 3,6 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva pedig 4,2 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb növekedést az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben regisztrálták, ahol 5,7 százalékos volt a bővülés. Az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,3 százalékos, míg a nem élelmiszer-kiskereskedelemben csupán 0,6 százalékos volt a növekedés.

Neubauer Katalin szerint ezek a számok bár biztatóak, de félrevezetőek is lehetnek, mivel a tavalyi mélypontokhoz képest minden növekedés jelentősnek tűnhet. Különösen igaz ez az élelmiszer szektorra, ahol a tavaly márciusi 90 százalékos volumenindex után most jelentős emelkedés következett be, míg a nem élelmiszer kategóriában a csökkenés mértéke kevésbé volt drámai, így ott a növekedés kevésbé látványos.

A főtitkár reménykedik abban, hogy a kiskereskedelem fokozatosan visszanyeri majd régi erejét, különösen, ha a kormányzati intézkedések eredményeképpen csökkennek az üzemanyagárak, ami további forgalomnövekedést generálhat az üzemanyag-kiskereskedelemben is. A szektor 2021-es állapotba való visszatérését követően a 2023-as év kihívásokkal teli volt, de Neubauer szerint a szakma készen áll a fogyasztás további növekedésére.

Ez a tendencia reményt ad arra, hogy a magyar kiskereskedelem képes lesz fenntartani a növekedési pályát és teljes mértékben helyreállhat a pandémia előtti időszakra jellemző dinamizmus.

Kapcsolódó cikkeink