Kulcs az áfához

Szerző: Tisza Andrea Dátum: 2019. 08. 20. 10:04

Magyarországon a vendéglátás egy részére a kedvezményes áfakulcsok vonatkoznak. Az étel- és a helyben készített alkoholmentes italforgalom az étkezőhelyi vendéglátásban 5%-os kulccsal adózik. Ugyanakkor a rendezvényi étkeztetésre, a munkahelyi vendéglátásra és a közétkeztetésre, valamint az italszolgáltatásra az általános (27%-os) áfakulcs érvényes. Nemzetközi összehasonlításban a szálláshely-szolgáltatás áfakulcsa a 28 EU-tagállam közül a harmadik legmagasabb, viszont a vendéglátás kedvezményes (5%-os) áfakulcsa Luxemburg után, Románia mellett a második legalacsonyabb.

Az Európai Unióban két tagállam kivételével (Dánia, Egyesült Királyság) kedvezményes áfakulcsot alkalmaznak a szálláshely-szolgáltatásra, 17 országban pedig a vendéglátásra (jellemzően az étel- és az alkoholmentes italforgalomra). A 28 EU-tagállam közül 13-ban a szálláshely-szolgáltatás áfakulcsa 10% alatti, a magyar áfakulcs a kedvezményes kulcsok között pedig a legmagasabb.

A vendéglátóhelyek jövedelmezősége szempontjából az áfakulcs két lépcsőben bevezetett csökkentésének köszönhetően a vállalkozások többsége számára további lehetőségek adódtak a fejlesztésre, beruházásra és a munkavállalói keresetek növelésére. 2018. január 1-jétől az étkezőhelyi vendéglátásban (éttermi, mozgó vendéglátásban) az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra 5%-os áfakulcs érvényes, de turizmusfejlesztési hozzájárulásként további 4%-ot kell fizetniük az érintett vendéglátóhelyeknek.

Az áfakulcs csökkentése rendkívül pozitív lépésnek tekinthető, azonban a hatályos áfaszabályozás bonyolult és nehezen alkalmazható a vendéglátó-vállalkozások számára. A problémára megoldást jelentene, ha a kedvezményes adókulcsot más európai országokhoz hasonlóan valamennyi – az alkoholos italokat kivéve – vendéglátóipari szolgáltatásra (ideértve az elvitelre történő értékesítést és a házhozszállítást is) kiterjesztenék.

Kapcsolódó cikkeink