KÖSZ 2021–2022 verseny és valóság
Nagy érdeklődés mellett zajlott a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2021–2022-es fordulójának döntője a Sirha szakkiállításon. Az idei megmérettetés a KÖZSZÖV, az MNGSZ és a Nébih közös szervezésű eseményeként zajlott. A háromfordulós versenyre összesen 28 csapat nevezett, a végső hajrában a tavalyi elődöntők során kiválasztott 12 legjobb mérhette össze tudását. Szokatlanul szoros küzdelem után a pécsi Hungast csapat állhatott a dobogó legfelső fokára.
A közétkeztetési szakma legjobb szakácsai megmutathatták, hogy erre a minőségre is képesek! Ugyanakkor a verseny után megkérdezett szakemberek azt mondták, ez az elérhető legmagasabb szint, számottevő továbblépés innen már aligha várható. Az is bebizonyosodott – amit már sejtettünk –, hogy a kollégák között a nagy cégek munkatársai rendelkeznek a legnagyobb tudással és versenyzői rutinnal.

Az első helyezett pécsi Hungast csapat
A versenyt a legtöbb kritika továbbra is az életszerűség hiánya miatt éri, bizonyos értelemben nem is oktalanul, hiszen tíz adag lefőzése nagyon más megközelítést igényel, mint több százé vagy ezeré. Ezért is szándéka a szervezőknek, hogy a következő versenyeken, a versenyszervezés és kiírás evolúciójaként speciális erőpróba elé állítják a szakácsokat: közétkeztetési mennyiségben készített versenymunkával kell majd tudásukat és felkészültségüket bizonyítaniuk.
A következő versenyeken! Nos, lesznek még versenyek is, közétkeztetés is, biztosan, de hogy milyen állapotban, azt a szakmán belülről sem tudná ma senki megmondani. Az eddig is komoly pénzügyi nehézségekkel vert szociális étkeztetés vajon milyen állapotban lesz egy év múlva, ha a szektorban a költségek már az idei év első 4 hónapjában 37%-kal emelkedtek, és az energia meg az alapanyagok árának robbanása, sőt, az utóbbiak jósolt hiánya csak ezután következik majd!
A gondokról, az elért színvonal visszaeséséről a KÖZSZÖV illetékesei közel egy éve folyamatosan tájékoztatják a döntéshozókat, azonban a problémák megoldása feltehetően megfelelő kormányzati akarat mellett is években mérhető munka. //
Kapcsolódó cikkeink
Több mint fél évszázada a hazai élelmiszeripar élvonalában
Az élelmiszeripar jövőjét azok a fiatal szakemberek formálják, akik tisztelik…
Tovább olvasom >Nébih: Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége
Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegsége,…
Tovább olvasom >Villány térségében is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság betegsége – fokozott védekezésre hívja fel a figyelmet a Nébih
A szőlő aranyszínű sárgaság betegséget okozó Grapevine flavescence dorée (FD)…
Tovább olvasom >További cikkeink
Fiatalok az agrár-élelmezési szektorban a FAO kutatása szerint
„A fiatalok helyzete az agrár-élelmezési rendszerekben” címmel tette közzé ma az…
Tovább olvasom >Egyre többen választják idén a Balatont Horvátország helyett – de nem dőlhetnek hátra a vendéglátósok
Bár erős forgalommal kecsegtet a 2025-ös nyári szezon a Balatonnál,…
Tovább olvasom >Szállodák a fenntarthatóságért
Becslések szerint a kereskedelemben keletkező élelmiszer-pazarlás 10%-áért a szállodák felelősek…
Tovább olvasom >