Komoly gondok vannak a hazai fűszerpaprika háza táján

Szerző: Trademagazin Dátum: 2023. 09. 26. 11:49

A magyar fűszerpaprika elengedhetetlen összetevője a hazai konyhának, és szinte minden magyar háztartásban megtalálható. Az ikonikus ízesítő hozzájárult a magyar konyha egyediségéhez, és olyan hírnevet szerzett, hogy a világ minden táján ismerik és kedvelik. Azonban sajnos a magyar fűszerpaprika helyzete most veszélyben van, és könnyen eltűnhet a boltok polcairól.

Eltűnhet a hazai fűszerpaprika

A magyar fűszerpaprika kialakulásában fontos szerepet játszott a nemesítés, amelynek eredményeként különböző fajták alakultak ki. Ezek között kiemelkedőek a kalocsai és szegedi fűszerpaprikák, amelyek édes, füstölt vagy csípős változatai közül választhatunk. A magyar fűszerpaprika az ételek közötti különleges ízt és színt kölcsönöz, és számos hagyományos étel, mint például a paprikás krumpli, a halászlé és a gulyás elengedhetetlen összetevője.

Azonban aggasztó tény, hogy a hazai fűszerpaprika termelése csökkenő tendenciát mutat. Tavaly mindössze 11 ezer tonna fűszerpaprikát takarítottak be Magyarországon, míg az előző évben még 15 ezer tonna volt. A termőterület az utóbbi öt évben jelentősen csökkent. Ennek eredményeként Magyarország nem képes kielégíteni a belföldi fűszerpaprika igényeket, és mintegy 3300 tonna őrölt fűszerpaprikát kellett importálni, főként Spanyolországból és Kínából. Ez pedig minőségi szempontból nem versenyezhet a hazai fűszerpaprikával.

Az ikonikus Szegedi és Kalocsai fűszerpaprika-őrlemények földrajzi árujelzőként már évtizedek óta nemzetközi oltalmat élveznek, jelenleg uniós oltalom alatt állnak. A fogyasztókat az uniós szimbólum is felhívja az eredeti termék figyelmére. Az elengedhetetlen magyar ízesítő megőrzése és támogatása kulcsfontosságú a magyar konyha hagyományainak és ízvilágának megőrzése szempontjából. Vigyázzunk a magyar fűszerpaprikára, hogy továbbra is élvezhessük az egyedi ízeket, amelyeket nyújt.

Kapcsolódó cikkeink